Piața imobiliară din România a înregistrat un început de an pozitiv, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane euro în primul trimestru al anului. Valoarea este mai mult decât dublă față de trimestrul anterior și aproape la același nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susținută a interesului investitorilor pentru active locale.
Piața hotelieră din București a continuat anul trecut să recupereze scăderile din pandemie, în ceea ce privește venitul mediu pe cameră disponibil (RevPAR) și al ratei de ocupare, în timp ce tariful mediu zilnic a depășit pragul de 100 de euro/cameră.
Lungimea rețelei de drumuri publice din România a ajuns, anul trecut, la un total de 86.847 kilometri.
Un total de 7,2% din numărul total de locuri de muncă postate în ultima lună au venit din partea angajatorilor din străinătate care, în mod uzual, în această perioadă a anului încep recrutările pentru sezonul de vară. Mai exact, aproape 2.000 de locuri de muncă în afara țării au fost scoase în piață, iar în acest moment, 1.500 sunt disponibile.
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creștere economică de 1,3% în 2025 și de 1,9% în 2026.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, le-a transmis investitorilor, într-o întâlnire cu ușile închise, că se așteaptă la ”o detensionare” în războiul comercial dintre președintele Donald Trump și China ”într-un viitor foarte apropiat”, potrivit unei surse prezente la eveniment, citate de CNBC.
Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piață prestate populației a scăzut în primele două luni, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 1,9%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 2,6%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Guvernul german și-a redus prognoza de creștere economică pentru 2025 și se așteaptă acum ca produsul intern brut (PIB) să stagneze în acest an, în loc să crească cu 0,3%, cum se estima anterior, a declarat o sursă pentru Reuters.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a înrăutățit previziunile privind creșterea economică în cele mai multe țări, din cauza impactului pe care îl vor avea taxele vamale americane, și a avertizat că escaladarea tensiunilor comerciale va încetini și mai mult avansul PIB-ului, transmite Reuters.
Deficitul bugetar pentru primele trei luni s-a situat la circa 2,3% din PIB (echivalent cu 44 miliarde de lei), potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.