Consumul de electricitate a căzut la nivel minim, avertiismente în acest sens fiind lansate din zilele anterioare.
Fermierii germani se confruntă cu decizii dificile, pe fondul majorării iminente a salariului minim în sectorul muncii sezoniere.
Producătorii de energie autohtoni vor plăti duminică un preț record, de 500 de lei/MWh, furnizorilor pentru a le prelua energia în exces, acesta fiind cel mai mare preț negativ înregistrat în România, după datele Profit.ro.
Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz (CDU), vrea să impună un anumit program de lucru săptămânal, ceea ce poate duce la desființarea tradiționalului program de lucru de 8 ore pe zi.
Banca Națională a României vede riscuri în creștere la adresa cursului de schimb, venite din dezechilibrele macroeconomice, peste care se adaugă volatilitatea adusă de noile politici comerciale americane. Există riscul și ca inflația să fie mai mare, ca urmare a războiului tarifar.
Economia americană joacă un rol important în consumul global. La sfârșitul anului 2024, consumul reprezenta 68% din PIB-ul Statelor Unite. În valoare absolută, consumul gospodăriilor americane a atins circa 17.5 trilioane USD în 2022, în timp ce zona euro a înregistrat 7.4 trilioane USD, iar China 6.7 trilioane USD. Consumatorii americani generează aproximativ 30% din consumul global, zona euro contribuie cu 13%, iar China reprezintă aproximativ 12% din consumul global. În concluzie, Statele Unite reprezintă cea mai mare piață de consum din lume, cererea internă americană având o pondere importantă în cadrul economiei globale.
Cifra de afaceri din industrie pe total a scăzut în primele două luni, în termeni nominali, cu 1,2%, față de perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Guvernanții nu au învățat din lecțiile crizei din 2009-2010 și din acordurile cu FMI care au echilibrat ulterior, cu măsuri de austeritate, finanțele statului, astfel că au adus România acum în situația de a avea nevoie, din nou, de măsuri pentru corecterea dezechilibrelor ample, în special al celui bugetar. "România va avea o curbă de sacrificiu, nu peste mult timp", a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, prezent la emisiunea Proiect de țară: România, la Prima News.
Guvernul a aprobat alocarea sumei de 50 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, în vederea suplimentării bugetului Autoritătii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru a întări capacitatea nationalã de prevenire, control si combatere a bolilor la animale, in special a febrei aftoase.
Împrumuturile de la populație pot ajunge anul acesta la un nivel mult mai ridicat decât a fost planificat inițial, prin strategia de împrumuturi pentru 2025, având în vedere începutul de an în forță, cu sume record împrumutate de populație statului, a anunțat Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, la Maratonul de Educație Financiară organizat de Profit.ro. TV.