Guvernanții nu au învățat din lecțiile crizei din 2009-2010 și din acordurile cu FMI care au echilibrat ulterior, cu măsuri de austeritate, finanțele statului, astfel că au adus România acum în situația de a avea nevoie, din nou, de măsuri pentru corecterea dezechilibrelor ample, în special al celui bugetar. "România va avea o curbă de sacrificiu, nu peste mult timp", a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, prezent la emisiunea Proiect de țară: România, la Prima News.
Guvernul a aprobat alocarea sumei de 50 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, în vederea suplimentării bugetului Autoritătii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru a întări capacitatea nationalã de prevenire, control si combatere a bolilor la animale, in special a febrei aftoase.
Împrumuturile de la populație pot ajunge anul acesta la un nivel mult mai ridicat decât a fost planificat inițial, prin strategia de împrumuturi pentru 2025, având în vedere începutul de an în forță, cu sume record împrumutate de populație statului, a anunțat Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, la Maratonul de Educație Financiară organizat de Profit.ro. TV.
„Politica paralizată pune în pericol ratingul investment grade al României”, titrează o analiză Erste. E nevoie de un al doilea pachet fiscal, amânat din cauza alegerilor repetate, pentru a reduce deficitul la 7% din PIB și a evita retrogradarea la junk de către agenții, având în vedere că execuția bugetară arată un deficit la nivelul anului trecut.
Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Waiver, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens, transmite Guvernul în urma întâlnirii avute de membrii delegației cu premierul Ciolacu.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat statisticile complete pentru piața imobiliară din România la nivelul lunii martie. Peste 14.600 de tranzacții imobiliare au fost semnate, în creștere cu circa 2% comparativ cu martie 2024.
Temerile consumatorilor americani privind inflația, șomajul și piața bursieră au crescut semnificativ în luna martie, în contextul escaladării războiului comercial global, potrivit unui sondaj publicat de Banca Federală din New York, citat de Reuters.
Numărul firmelor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească. Datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona așa-numită „zombie”.
Producția industrială a scăzut atât ca serie brută (-3,9%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (-0,6%), în primele două luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Directorul Consiliului Economic Național al Statelor Unite, Kevin Hassett, a declarat că ”peste 10” țări au făcut Statelor Unite oferte de acorduri comerciale ”foarte bune, uimitoare”, după ce președintele Donald Trump a impus tarife vamale ridicate importurilor din numeroase națiuni, transmite CNBC.