Curtea Constituțională Federală din Germania a cerut Băncii Centrale Europene (BCE) să justifice de urgență necesitatea amplului său program de relaxare cantitativă. Potrivit instanței germane supreme, programul de relaxare cantitativă ar putea putea încălca "principiul proporționalității". Instituția a cerut Bundesbank (banca centrală a Germaniei) să se retragă din schema de achiziții dacă BCE nu va demonstra necesitatea acesteia.
Mai exact, judecătorii au stabilit că nu a existat o analiză detaliată care să demonstreze dacă programul de cumpărări de active este cu adevărat eficient în susținerea economiei zonei euro, iar guvernul german nu a investigat obiectivele și mecanismele schemei derulate de BCE.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Programul a fost derulat între 2015 și 2018 și relansat în noiembrie anul trecut. Instanța a acordat BCE trei luni pentru a justifica achizițiile de obligațiuni din cadrul programului de relaxare cantitativă de 2.700 de miliarde de euro
Principiul proporționalității reglementează exercitarea competențelor de către Uniunea Europeană și are obiectivul de a stabili anumite limite pentru actele întreprinse de instituțiile UE. Conform acestui principiul, acțiunile insituțiilor UE trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor cuprinse în tratate.
Explicațiile cerute de Curtea Constituțională germană se referă în special la achizițiile de titluri din sectorul public. Curtea de Justiție Europeană a stabilit, în 2018, că programul de achiziții de titluri guvenrnamentale din zona euro a respectat mandatul BCE și nu a constituit finanțare monetară a deficitului.