Numărul cererilor de șomaj din SUA crește din nou. Alte companii se văd forțate să renunțe la o parte dintre angajați. "Piața muncii rămâne sub presiune"

Numărul cererilor de șomaj din SUA crește din nou. Alte companii se văd forțate să renunțe la o parte dintre angajați. "Piața muncii rămâne sub presiune"
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 nov 2020

Numărul cererilor de șomaj din SUA a crescut din nou săptămâna trecută, sugerând că evoluția recentă a îmbolnăvirilor cu Covid-19 și reinstituirea unor restricții forțează noi companii să renunțe la o parte dintre angajați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În săptămâna încheiată pe 13 noiembrie, americanii au depus 742.000 de cereri inițale de șomaj, în creștere de la 711.000 în săptămâna precedentă, arată datele publicate de Departamentul Muncii al SUA. Numărul vizează doar cererile inițiale, nu și solicitările de prelungire a ajutorului de șomaj, fiind un indicator al concedierilor săptămânale.

Înrăuțățirea pandemiei și răcirea vremii ar putea accelera desființarea de posturi în săptămânile următoare, spun unii analiști. Totodată, din cei 20 de milioane de americani care primesc în prezent ajutoare de șomaj, circa jumătate urmează să piardă acest sprijin odată cu expirarea unor programe federale la finele anului în curs.

România, exclusă din nou de la împrumuturile SURE. Banii strânși din vânzarea obligațiunilor sociale, virați către 9 state UE CITEȘTE ȘI România, exclusă din nou de la împrumuturile SURE. Banii strânși din vânzarea obligațiunilor sociale, virați către 9 state UE

"Riscul unor pierderi suplimentare de locuri de muncă și venituri este ridicat pe fondul reducerii activității firmelor. În plus, expirarea unor programe de sprijin va creștere presiunea pe veniturile gospodăriilor. Per ansamblu, piața muncii rămâne sub presiune", afirmă Rubeela Farooqi, economist șef la firma de previzuni High Frequency Economics, citată de AP.

Creșterea solicitărilor de șomaj de săptămâna trecută vine după 5 săptămâni de scăderi ale numărului de cereri. În martie, numărul săptămânal de cereri a atins un maxim de 6,86 milioane.

Deși numărul americanilor care cer șomaj pentru prima dată a scăzut comparativ cu maximele istorice din primăvară, acesta rămâne peste recordul de dinaintea pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
somaj
cereri somaj
somaj sua
piata munci
covd-19
locuri de munca