De unde provin bunurile? Întrebarea cheie în temeiul Regulamentului UE privind defrișările

Legal   
De unde provin bunurile? Întrebarea cheie în temeiul Regulamentului UE privind defrișările

 

Autori: Mădălina Vasile, Coordonator al Practicii de Dreptul Mediului și Camelia Stanciu, Asociat Senior, Practica de Dreptul Mediului, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP)

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă societatea dumneavoastră vinde produse care conțin, au fost hrănite sau au fost fabricate folosind bovine, cacao, cafea, palmier pentru ulei, cauciuc, soia sau lemn, atunci ar trebui, cel mai probabil, să înceapă pregătirile pentru a asigura respectarea prevederilor Regulamentului UE privind defrișările[1]. Același lucru este valabil și în cazul în care alte persoane din lanțul de aprovizionare al companiei dumneavoastră produc sau vând aceste produse de bază sau produse derivate relevante.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Regulamentul UE privind defrișările este primul de acest fel din lume. Scopul său este de a reduce la minimum contribuția UE la fenomenul defrișărilor și al degradării pădurilor, asigurând că produsele de bază relevante și produsele derivate sunt vândute pe piața Uniunii sau exportate din Uniune numai dacă nu implică defrișări.

Pentru a facilita înțelegerea termenilor:

  • defrișare înseamnă conversia pădurilor în exploatații agricole, indiferent dacă este sau nu provocată de oameni;
  • degradarea pădurilor se referă la diferite modalități de modificare a pădurilor naturale și de transformare a acestora în păduri plantate;
  • care nu implică defrișări înseamnă că produsele relevante conțin, au fost hrănite sau au fost fabricate folosind produse de bază relevante care au fost obținute pe terenuri care nu au făcut obiectul defrișărilor după 31 decembrie 2020. În cazul produselor relevante care conțin lemn sau au fost fabricate utilizând lemn, termenul „care nu implică defrișări” înseamnă că lemnul a fost recoltat din pădure fără a cauza degradarea pădurilor după 31 decembrie 2020.

CALENDAR

Regulamentul UE privind defrișările a intrat în vigoare la 29 iunie 2023.

Inițial, regulamentul trebuia să se aplice de la 30 decembrie 2024. Cu toate acestea, în contextul preocupărilor exprimate de părțile interesate, Comisia Europeană a prezentat o propunere de amânare a datei de aplicare cu 12 luni[2]. Propunerea a fost aprobată de Parlamentul European și de Consiliu[3].

Prin urmare, Regulamentul UE privind defrișările va fi obligatoriu pentru operatorii și comercianții mari începând cu 30 decembrie 2025, în timp ce microîntreprinderile și companiile mici trebuie să îl aplice începând cu 30 iunie 2026.

APLICABILITATEA PENTRU OPERATORI ȘI COMERCIANȚI

Regulamentul UE privind defrișările se aplică în principal:  

  • operatorilor, însemnând orice persoane fizice sau juridice care, în cursul unei activități comerciale, introduc produse relevante pe piață sau le exportă; și
  • comercianților, însemnând orice persoane din lanțul de aprovizionare, altele decât operatorii, care, în cursul unei activități comerciale, pun la dispoziție pe piață produse relevante.

Alți termeni cheie pentru înțelegerea conceptelor de operator și comerciant:

  • introducere pe piață înseamnă punerea la dispoziție pentru prima oară a unui produs de bază sau produs derivat relevant pe piața Uniunii;  
  • punere la dispoziție pe piață înseamnă orice furnizare a unui produs relevant pentru distribuție, consum sau utilizare pe piața Uniunii, în cursul unei activități comerciale, în schimbul unei plăți sau gratuit;
  • în cursul unei activități comerciale înseamnă în scopul prelucrării, al distribuirii către consumatori comerciali sau necomerciali sau în scopul utilizării în cadrul activității operatorului sau a comerciantului însuși;
  • export înseamnă procedura prevăzută de legislația vamală aplicabilă.

Comisia Europeană a publicat deja un document de orientare pentru a ajuta părțile interesate să înțeleagă și să implementeze termenii cheie din Regulamentul UE privind defrișările[4], inclusiv exemple de situații în care o persoană fizică sau juridică poate fi considerată operator sau comerciant.

PRODUSELE DE BAZĂ ȘI PRODUSELE CARE FAC OBIECTUL NOILOR NORME

Cu foarte puține excepții, în general, toate produsele relevante care conțin, au fost hrănite sau au fost fabricate folosind produse de bază relevante fabricate sau obținute după 29 iunie 2023 și care sunt introduse pe piața UE sau exportate din teritoriul vamal al UE fac obiectul Regulamentului UE privind defrișările:

  • produsele de bază relevante includ palmier pentru ulei, soia, lemn, cacao, cafea, bovine și cauciuc;
  • produsele relevante sunt cele derivate din produse de bază relevante, precum carne de vită, înlocuitori de cafea care conțin cafea, indiferent de proporțiile amestecului, ciocolată, mobilier din lemn, hârtie tipărită, anvelope pneumatice și produse de îngrijire personală care conțin derivați din ulei de palmier.

Lista produselor de bază relevante și a produselor relevante este inclusă în Anexa I la Regulamentul UE privind defrișările, Comisia Europeană având posibilitatea de a modifica și/sau extinde lista, în urma unei evaluări a impactului.

Nu există niciun prag în ceea ce privește cantitatea sau valoarea produselor de bază relevante și a produselor relevante pentru a atrage aplicarea Regulamentului UE privind defrișările. Aceasta înseamnă că noile norme se vor aplica, în general, indiferent de cantitatea sau valoarea produselor de bază relevante și a produselor relevante, dacă celelalte condiții sunt întrunite.

PRINCIPALELE CERINȚE

Operatorii vor trebui să exercite diligența necesară înainte de a introduce pe piață sau de a exporta produsele relevante. După finalizarea exercițiului de due diligence, aceștia vor trebui să furnizeze autorităților competente o declarație privind diligența necesară care să confirme că produsele relevante nu eludează dispozițiile Regulamentului UE privind defrișările.

Operatorii trebuie, de asemenea, să furnizeze altor operatori și comercianți din avalul lanțului de aprovizionare toate informațiile necesare pentru a dovedi că a fost exercitată diligența necesară și că a fost constatat un risc zero sau doar un risc neglijabil.

Comercianții, pe de altă parte, vor trebui să pună la dispoziție pe piață produsele relevante numai dacă dețin informațiile necesare pentru a identifica (i) operatorii sau comercianții care le-au furnizat produsele relevante sau cărora le-au fost furnizate de către aceștia produsele relevante și (ii) declarațiile privind diligența necesară asociate produselor.

Cerințele privind exercitarea diligenței necesare sunt exigente și implică obligații extinse de monitorizare și raportare pentru a demonstra conformitatea în cadrul lanțurilor de aprovizionare. Astfel, vor fi necesare colectarea și centralizarea unor volume mari de date pentru a asigura respectarea Regulamentului UE privind defrișările.

Autoritățile competente, la rândul lor, vor trebui să efectueze controale pe teritoriul lor pentru a stabili dacă produsele relevante pe care operatorul sau comerciantul (i) le-a introdus pe piață/pus la dispoziție pe piață/exportat sau pe care (ii) intenționează să le introducă pe piață/pună la dispoziție pe piață/exporte respectă regulamentul.

SANCȚIUNI PENTRU NECONFORMITATE

Sancțiunile pentru nerespectarea Regulamentului UE privind defrișările vor fi prevăzute la nivel național și vor include:

  • amenzi proporționale cu daunele aduse mediului și cu valoarea produselor de bază relevante sau a produselor relevante în cauză, valoarea maximă a unei astfel de amenzi fiind de cel puțin 4 % din cifra de afaceri anuală totală la nivelul Uniunii obținută de autorul încălcării în exercițiul financiar precedent;
  • confiscarea produselor în cauză și/sau a veniturilor;
  • excluderea, pentru o perioadă maximă de 12 luni, de la procedurile de achiziții publice și de la accesul la finanțare publică;
  • interdicția temporară de a introduce sau de a pune la dispoziție pe piață sau de a exporta produse de bază și produse relevante, în cazul unei încălcări grave sau al unor încălcări repetate;
  • interdicția de a exercita procedura simplificată privind diligența necesară prevăzută de Regulamentul UE privind defrișările, în cazul unei încălcări grave sau al unor încălcări repetate.

Este important de menționat faptul că, pe baza informațiilor notificate de statele membre, Comisia Europeană va publica pe pagina sa de internet o listă cu hotărârile definitive pronunțate împotriva persoanelor juridice pentru încălcarea Regulamentului UE privind defrișările, inclusiv denumirea autorului, data hotărârii definitive, un rezumat al activităților pentru care persoana juridică a fost găsită vinovată și sancțiunile impuse.

PREGĂTIREA PENTRU IMPLEMENTARE

Timpul suplimentar câștigat prin amânarea datei de punere în aplicare a Regulamentului UE privind defrișările trebuie să fie utilizat cu atenție și înțelepciune de către părțile interesate pentru a se asigura că sunt pregătite pentru noile interacțiuni globale, prin instituirea deja a unor sisteme de gestionare a datelor și a unor proceduri extinse de due diligence pentru lanțurile de aprovizionare.

Nu ar trebui ignorată relația dintre Regulamentul UE privind defrișările și alte acte legislative europene adoptate recent, cum ar fi CSRD (Directiva 2022/2464 de modificare a unor acte normative în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi) și CSDDD (Directiva 2024/1760 privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor), deoarece acestea vizează, într-o anumită măsură, obligații care se suprapun.

În special companiile mari afectate direct și/sau indirect de Regulamentul UE privind defrișările și de CSDDD ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a aborda cerințele privind exercitarea diligenței necesare într-un mod integrat și complementar. Deși au domenii de aplicare diferite, CSDDD oferă un cadru general (lex generalis), în timp ce Regulamentul UE privind defrișările oferă unul specific (lex specialis). În consecință, o pregătire eficientă pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE privind defrișările va trebui să includă evaluarea și abordarea ambelor acte normative, pentru a întări eforturile companiilor de a colecta date și de a evalua riscurile și măsurile de atenuare a riscurilor într-un mod coerent.

CONCLUZIE

Aspectele menționate mai sus sunt doar câteva dintre considerentele cheie care trebuie avute în vedere atunci când se analizează aplicabilitatea Regulamentului UE privind defrișările. Multe dintre elementele noi vor face obiectul unor cerințe ulterioare. Prin urmare, luând în calcul impactul și complexitatea viitoarelor cerințe în materie de due diligence, este necesară o analiză atentă și aprofundată pentru o bună înțelegere a acestora.


[1] Regulamentul (UE) 2023/1115 privind punerea la dispoziție pe piața Uniunii și exportul din Uniune a anumitor produse de bază și produse asociate cu defrișările și degradarea pădurilor („Regulamentul UE privind defrișările”).

[2]https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/12/18/eu-deforestation-law-council-formally-adopts-its-one-year-postponement/

[3]https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/12/18/eu-deforestation-law-council-formally-adopts-its-one-year-postponement/

[4] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52024XC06789&qid=1731687748447

 

viewscnt
Afla mai multe despre
kingston
avocati