VIDEO Carmen Dumitrache, Telekom România: Așteptările candidaților tineri privind salariul pentru diverse poziții sunt din zona folclorului urban

VIDEO Carmen Dumitrache, Telekom România: Așteptările candidaților tineri privind salariul pentru diverse poziții sunt din zona folclorului urban
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2016

Piața actuală a muncii nu este una ușoară, angajatorii locali și internaționali fiind în căutare de candidați cu potențial, cu performanțe în viitor, fapt ce, pe fondul unei aparente oferte insuficiente, explică creșterile salariale din ultimul an, a afirmat la Profit LIVE directorul executiv de resurse umane al Telekom România, Carmen Dumitrache.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net al salariaților a ajuns la 2.108 lei în luna octombrie, cu 14 lei mai mult față de septembrie și cu peste 20% mai mult față de septembrie 2015.

“Cred că cifrele de la INS arată evoluția pieței muncii, care în prezent nu este una ușoară. Sunt foarte mulți angajatori care au venit în România și caută talente, asta facem și noi, Telekom România, căutăm oameni talentați, cu potențial și oameni care să poată produce performanțe. Partea de sursă de talente pare că nu ține pasul și atunci există, într-adevăr, o explicație a acestor creșteri salariale și din acest motiv. Totodată, este vorba și de o evoluție economică normală. Pe măsură ce lucrurile se îndreaptă spre o economie din ce în ce mai dezvoltată, este absolut firesc ca salariile să crească”, a spus Dumitrache.

Ea afirmă că prețul scăzut al forței de muncă, un argument competitiv al României în ultimii 10-15 ani, nu mai este de actualitate și nu mai ajută dacă nu este dublat, neapărat, de partea de talent.

“În acest sens, noi, ca și țară, am venit cu foarte multe răspunsuri, cu studenți foarte buni, facultățile noastre de tradiție au putut să dea mai departe angajatorilor oameni foarte bine pregătiți. Dacă trecem de granița României și ne uităm la tot ce înseamnă Europa, atunci intervin alte cifre și altă competiție. Ce am văzut eu în ultima vreme, de la juniori și până la seniori, așteptările încep să depășească partea de ofertă”, a afirmat reprezentantul operatorului.

Telekom România a angajat în acest an peste 1.000 de persoane pe diverse poziții din variate domenii, de la zona telecom, fix și mobil, și IT până la real estate.

“Noi am căutat oameni care își doresc să încerce să își dezvolte o carieră. Există un lucru pe care candidații îl uită de cele mai multe ori: ei nu sunt ready made. De obicei vin de pe băncile facultății, cu cunoștințe teoretice destul de bune, dar când intră în mediul instituțional devine evident că angajatorul trebuie să investească. Anul trecut am oferit stagii de practică la peste 500 de studenți”, a spus Dumitrache.

Întrebată despre pretențiile financiare ale viitorilor angajați, șeful resurselor umane din Telekom România spune că acestea sunt variate și apreciază că numeroși candidați se apreciază corect.

“Sunt oameni care întreabă «care este direcția mea de carieră în această companie», întrebare pe care eu o apreciez, pentru că este mai mult decât o parte financiară. Sunt astfel de oameni, care vin și povestesc despre ei, despre ceea ce pot oferi, dar sunt și foarte mulți candidați, mai ales tineri, care își exprimă niște asteptări un pic cam din zona folclorului urban, care spun că se aude în piață că poziția X ar trebui plătită cu Y lei și menționează această așteptare financiară”, a mai spus Dumitrache.

Ea a apreciat că un angajator trebuie să fie foarte creativ în căutarea viitorilor salariați într-o piață a muncii, din păcate, în scădere.

“Târgurile de job-uri sunt utile în zona candidaților fără experiență. Mediul online este bun spre exemplu candidaților din zona IT”, a menționat reprezentantul companiei.

VIDEO Carmen Dumitrache, Telekom România: Așteptările candidaților tineri privind salariul pentru diverse poziții sunt din zona folclorului urban

viewscnt
Afla mai multe despre
carmen dumitrache
profit live