VIDEO Cristina Vasiloiu, la Profit LIVE: Nu cred că se va întâmpla mare lucru dacă britanicii votează pro Brexit

VIDEO Cristina Vasiloiu, la Profit LIVE: Nu cred că se va întâmpla mare lucru dacă britanicii votează pro Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2016

Marea Britanie ar avea mai mult de câștigat dacă ar rămâne în UE, dar, dacă cetățenii săi vor vota o ieșire din Uniune, consecințele nu vor fi dezastruoase, crede Cristina Vasiloiu, analist de politică externă, invitată la emisiunea Profit LIVE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Nu cred că se va întâmpla mare lucru în caz că britanicii votează pro Brexit, deși va fi o perioadă cu fluctuații ale cursului de schimb. Marea Britanie va derula, însă, oricum, câțiva ani contractele bilaterale cu principala piață, UE. La fel va fi și cu piața de capital, nu vor fi schimbări peste noapte. Se vor face tratate, contrate bilaterale, într-un sens similar”, spune Vasiloiu.

În opinia sa, în privința circulației forței de muncă, Marea Britanie va instaura un fel de filtru pentru a accepta doar acei lucrători de care are nevoie. Altfel, imigranții deja existenți nu vor avea de suferit. “Conservatorii britanici s-au speriat degeaba și în trecut că vor năvăli românii. Or, au venit să lucreze sub 200.000 de români și mai puțin de 4.000 dintre aceștia beneficiază de ajutoare sociale, față de câteva zeci de mii de pakistanezi sau polonezi. Problema este, însă, că imaginea unor români care cerșesc, sunt murdari deranjează. Aceasta este foarte mediatizată și nu se spune nimic despre medicii, arhitecții români, extraordinari sau despre proprietarul Canary Wharf, care este tot român”.

Nici investițiile străine nu se vor evapora. “În cazul producătorilor de automobile, Germania are multe unități de producție în Marea Britanie pentru mașinile germane. Nu-ți permiți să închizi o astfel de fabrică peste noapte, sunt investiții foarte mari”, crede Vasiloiu

În opinia sa Marea Britanie ar avea mai mult de câștigat dacă ar rămâne în UE, o structură puternică, unde are o voce puternică, prin care poate influența deciziile importante ale Uniunii. Totuși, remarcă acesata, există și va continua să existe o competiție de leadership între Londra și Berlin: “politicile principale ale UE sunt cele recomandate de Berlin și susținute de Franța. Germania și Franța sunt parteneri tradiționali care nu cred că vor renunța prea ușor la rolul de locomotivă.”

VIDEO Cristina Vasiloiu, la Profit LIVE: Nu cred că se va întâmpla mare lucru dacă britanicii votează pro Brexit

viewscnt
Afla mai multe despre
cristina vasiloiu
profit live