VIDEO Dan Petre, la Profit LIVE: Nu este probabil un conflict armat NATO-Rusia

VIDEO Dan Petre, la Profit LIVE: Nu este probabil un conflict armat NATO-Rusia
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 mai 2016

Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Român, se îndoiește de faptul că Federația Rusă ar avea atât intenția de a provoca un război major cu NATO, cât și resursele de a-l susține. Avantajul României este că nu mai are graniță terestră cu Rusia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contextul din flancul estic al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord este unul tensionat după schimbarea de macaz de la Kremlin, care a determinat o atitudine mai agresivă a Rusiei nu atât față de NATO, cât față de vecinii săi, spune Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Român. Totuși, un conflict militar este puțin probabil. De formație istoric, Petre a amintit la emisiunea Profit LIVE că nici măcar în momentele de fricțiune maximă ale Războiului Rece nu s-a ajuns la confruntare. Acum, Rusia nu mai este un stat revoluționar și nu cere moartea capitalismului.

Tot ce ar trebui să facă România ar fi să își crească propria capacitate cu scopul de a descuraja, ceea ce ar însemna plimbarea unor bani din stânga în dreapta, a afirmat Petre referindu-se la cheltuielile de înarmare. De asemenea, ar trebui să pierdem mai puțin timp în discuții și să nu cădem pradă unor "știri spumoase".

România are avantajul de a nu mai avea graniță cu Federația Rusă, cu excepția celei maritime, spre deosebire de țările baltice și de Polonia care au motive pentru o nervozitate mai mare.

Petre se îndoiește de faptul că Rusia are atât capabilități, cât și intenții, pentru a provoca un conflict cu NATO. Mai degrabă diplomația rusă încearcă să mascheze vulnerabilități printr-o agresivitate crescândă, aici existând, într-adevăr, un risc. Totuși, Rusia are puține resurse în spate pentru a iniția o confruntare de anvergură mare, spune șeful Institutului Diplomatic Român, exprimându-și încrederea că se vor găsi rezervele de raționalitate pentru negocierea unei destinderi în limitele dreptului internațional.

VIDEO Dan Petre, la Profit LIVE: Nu este probabil un conflict armat NATO-Rusia

viewscnt
Afla mai multe despre
dan petre
profit live
rusia
nato
conflict
inarmare
polonia