VIDEO Dan Petre, la Profit LIVE: Uniunea Europeană, o casă făcută din bucăți cu arhitecți diferiți

VIDEO Dan Petre, la Profit LIVE: Uniunea Europeană, o casă făcută din bucăți cu arhitecți diferiți
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 mai 2016

Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Român, spune că instituțional Uniunea Europeană este "extrem de stufoasă", ceea ce îndepărtează cetățeanul simplu. Totuși, proiectul rămâne unul viu și perfectibil, iar Marea Britanie nu ar trebui să-l părăsească, pentru că ar fi o lovitură pentru toți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Marea Britanie ar trebui să rămână în Uniunea Europeană pentru că, în caz contrar, întreg proiectul ar trebui regândit, spune dan Petre, exprimându-și încrederea că rațiunea va învinge sentimentele în cazul electoratului britanic, care a fost chemat la urne la finele lunii viitoare pentru a decide asupra aparteneței țării la spațiul comunitar sau dimpotrivă, pentru o părăsire a Uniunii.

Aceasta ar naște probleme economice prin afectarea tratatelor de liber schimb, un impact urmând să se resimtă și la nivelul fluxurilor financiare. "Ar fi o lovitură pentru toți", a declarat Petre la emisiunea Profit LIVE.

VIDEO Adrian Mitroi, la Profit LIVE: Marea Britanie va rămâne în UE; electoratul va vota pentru beneficiul creșterii economice CITEȘTE ȘI VIDEO Adrian Mitroi, la Profit LIVE: Marea Britanie va rămâne în UE; electoratul va vota pentru beneficiul creșterii economice

El înțelege, totuși, nivelul de frustrare existent la nivelul cetățenilor britanici și europeni, în general. Uniunea Europeană este marcată de "un exercițiu birocratic extrem de dens" pe care oamenii nu îl înțeleg. "Nici instituțiile europene nu sunt totdeauna și întru totul în folosul cetățeanului", afirmă Petre, consilier prezidențial în timpul mandatului președintelui Emil Constantinescu acum 20 de ani.

Uniunea Europeană tinde să acopere cu reglementări aproape fiecare domeniu de activitate, un episod interesant fiind acela în care s-a pus problema să se reglementeze dacă oamenii din Laponia au voie să crească reni. Norocul nostru a fost că România nu era atunci în UE, că ni s-ar fi dispus să cerem voie să facem mămăligă, a glumit reducând la absurd lucrurile Dan Petre. Este ceva, totuși, serios, pentru că cetățeanul simplu se simte îndepărtat de instituțiile europene.

Reperul la nivel instituțional ar trebui să fie cadrele de organizare generale precum Constituția SUA din 1787 sau Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului de la Revoluția Franceză din 1789, spune Petre, care are formație de istoric. Documentele trebuie să fie generale, simple și scurte, adaugă el.

VIDEO Dan Petre, la Profit LIVE: Uniunea Europeană, o casă făcută din bucăți cu arhitecți diferiți

viewscnt
Afla mai multe despre
dan petre
profit live
marea britanie
ue
reglementari