VIDEO Vicepremierul Borc sugerează la Profit LIVE că industria de apărare ar putea fi deschisă investitorilor străini

VIDEO Vicepremierul Borc sugerează la Profit LIVE că industria de apărare ar putea fi deschisă investitorilor străini
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 mai 2016

Vicepremierul și ministrul Economiei Costin Borc a sugerat, la Profit LIVE, că Guvernul ia în calcul deschiderea industriei naționale de apărare către investitorii străini, în condițiile în care companiile din această industrie, controlate de stat, au nevoie de capitalizare pentru a se retehnologiza și a deveni competitive, multe dintre ele lucrând în prezent cu utilaje din anii ’80. Borc a declarat că unele din aceste societăți ar putea să primească și ajutoare de stat, cu respectarea legislației europene în domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Industria națională de apărare are nevoie de un balon de oxigen, are nevoie de investiții ca să devină competitivă într-o lume în care riscurile strategice nu sunt mici. Acolo unde se va putea, avem în vedere fie crearea de joint-venture-uri, fie atragerea unor parteneri prin fuziuni, ca să putem să dezvoltăm câteva din societățile din industria de apărare. Ar putea fi vorba și despre ajutoare de stat, cu respectarea legislației europene", a declarat Costin Borc.

El a arătat că guvernul anterior a dat o ordonanță de urgență care permite statului să investească în companiile aflate în subordinea sa, ceea ce este un lucru bun.

Dizolvarea sau lichidarea firmei Hexi Pharma, blocată de instanță pentru două luni CITEȘTE ȘI Dizolvarea sau lichidarea firmei Hexi Pharma, blocată de instanță pentru două luni

"Societățile de stat au fost nu doar prost conduse, ci și decapitalizate, nu țin pasul tehnologic pentru că nu au cash-flow. Utilajele s-au schimbat foarte mult, este nevoie de retehnologizare, nu poți să rămâi competitiv cu utilaje din anii ’80", a spus vicepremierul.

În ianuarie, Ministerul Finanțelor Publice a publicat un proiect de modificare a legislației în domeniile ajutor de stat și concurență, inițiativa fiind motivată, potrivit notei de fundamentare a proiectului, de situația unor companii de stat care ”reclamă analizarea cu celeritate a măsurilor de sprijin din partea statului”.

Scopul era ca legislația privind acordarea ajutoarelor de stat să fie simplificată, astfel încât să poată fi acordate rapid măsuri de sprijin mai multor companii. Inițiatorul modificării legislative arăta, printre altele, că Ministerul Economiei nu poate, în condițiile legislației actuale, să modernizeze fabricația de avioane printr-un grant acordat societății IAR Ghimbav.

De asemenea, fabrica de avioane din Craiova, controlată de stat prin Ministerul Economiei, cu aproape 81% din acțiuni, vrea să obțină un ajutor de stat pentru salvare și restructurare, Consiliul de Administrație al companiei propunând, la finalul anului trecut, conversia în acțiuni a datoriilor la stat ale Avioane Craiova, precum și majorarea capitalului social de către acționarul majoritar pentru investiții în retehnologizarea instalațiilor de lucru.

VIDEO Adrian Mitroi, la Profit LIVE: Marea Britanie va rămâne în UE; electoratul va vota pentru beneficiul creșterii economice CITEȘTE ȘI VIDEO Adrian Mitroi, la Profit LIVE: Marea Britanie va rămâne în UE; electoratul va vota pentru beneficiul creșterii economice

Profit.ro a scris în exclusivitate, în septembrie anul trecut, că Guvernul are în vedere finanțarea cu bani din bugetul de stat a companiilor din industria națională de apărare, pentru implementarea unui program de modernizare a liniilor de producție de armament, muniție, material de război și reamenajare a poligoanelor de trageri, cu argumentul că este nevoie de măsuri urgente pentru protejarea securității statului.

”Contextul regional geopolitic impune întărirea capacității de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente în vederea realizării de investiții în industria de apărare, astfel încât forțele naționale de apărare să poată fi dotate cu mijloace adecvate pentru protejarea intereselor esențiale și de securitate ale statului român, precum și pentru onorarea obligațiilor asumate în calitate de stat membru NATO și UE. Neadoptarea în regim de urgență a unor măsuri de finanțare a programelor de investiții ale operatorilor economici din industria de apărare ar conduce la afectarea gravă a intereselor esențiale de securitate ale statului român și creează vulnerabilități privind securitatea națională”, se arăta într-un document obținut de Profit.ro.

Potrivit sursei citate, Guvernul urma să anunțe și Comisia Europeană despre aceste planuri, cu argumente în care urma să invoce necesitatea protejării intereselor de securitate ale statului român, astfel încât banii scoși din buget pentru companiile din apărare să nu fie considerați ajutor de stat ilegal.

VIDEO Vicepremierul Borc sugerează la Profit LIVE că industria de apărare ar putea fi deschisă investitorilor străini

viewscnt
Afla mai multe despre
costin borc
profit live
industria de aparare
iar ghimbav
avioane craiova
ajutor de stat