Hidroelectrica nu mai are probleme cu facturarea și își dorește ca o parte cât mai mare din cei peste 600 de clienți casnici către care furnizează energie să aleagă să-și plătească facturile prin intermediul propriei aplicați, iHidro, a transmis Karoly Borbely, Directorul General al companiei, la Maratonului Economia Sustenabilă, organizat de Profit.ro TV.
Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News, este organizat cu sprijinul Auchan, Hidroelectrica, Salt Bank, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
“Nu mai avem probleme cu facturarea. Am început o campanie, ne dorim să creștem plățile pe aplicația iHidro. Digitalizăm, încercăm că fim cât mai aproape de consumatori și ne gestionăm resursele pentru a atrage câți mai mulți consumatori casnici. Deja am depășit cifra de 600 de mii”, a afirmat Borbely
În opinia acestuia, este foarte important ca Hidroelectrica să-și mențină ritmul intens al investițiilor: “Anul trecut am închis cu 600 de milioane lei. Anul acesta avem un buget de 1,7 miliarde, incluzând și achizițiile de regenerabile”.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Investiția în capacități de producție convenționale este cu atât mai necesară cu cât volatilitatea producției de energie regenerabilă conduce la o majorare a importurilor și a prețurilor în perioadele cu vârfuri de consum, crede șeful Hidroelectrica: “Când avem consum de 8500, când nu e disponibilă producția de regenerabile, trebuie să importăm 2000-2500 la preț ridicat. De aceea trebuie continuate investițiile în hidro, gaze etc”
Și stocarea este foarte importantă, fiind necesare produse inovative, precum cele de la parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea, unde a fost semnat deja primul contract de 80 milioane de euro pentru o capacitate de 72 MW.

O investiție similară a fost anunțată de Borbely și pentru centrala pe firul apei Gogoșu, alte 2 proiecte de stocare prin pompaj fiind în analiză.
În ceea ce privește planurile de extindere în Republica Moldova, șeful celui mai important producător de energie din România a precizat că deocamdată compania de află în “analize și discuții”: “Nu este foarte simplu să faci proiecte. Trebuie să vrea și ei, să existe un plan de business. Pe lângă aspectul strategic trebuie să existe și o motivație economică”.
“Va fi o mică turbulență pe piață datorită închiderii perioadei de reglementare (de încetare a politicii de plafonare/compensare pentru majoritatea clienților, cu excepția celor vulnerabili - n.r.)”, susține șeful Hidroelectrica, companie care în prezent încasează venituri din furnizare peste cele din vânzarea de energie către clienții business to business (b2b).

Hidroelectrica s-a listat recent la bursă și este deținută majoritar de statul român, cu o participație de 80%. La ultimul preț de 122,8 lei/acțiune, capitalizarea companiei este de 54,2 miliarde de lei.