Problema deficitului bugetar ne preocupă pe toți, de aceea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este prioritate zero, de-acolo urmând să primim mai multe miliarde de euro în condițiile în care nu ne permitem să pierdem niciun euro, a transmis Sebastian Burduja, la Maratonului Economia Sustenabilă, organizat de Profit.ro TV.
Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News, este organizat cu sprijinul Auchan, Hidroelectrica, Salt Bank, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Referindu-se la eforturile depuse de a amâna termenul de închidere a termocentralelor, ministrul Energiei a precizat că în prezent “chestiunea deficitului bugetar ne preocupă pe toți. Această schemă de sprijin depinde și de disponibilitatea MFP de a acoperi aceste costuri. Asta e realitatea. PNRR-ul este prioritate zero, de-acolo urmează să primim miște miliarde euro, România nu-și permite să piardă niciun euro”.
Totodată, Burduja a precizat că actualul guvern a informat Comisia Europeană în legătură cu necesarul de producție în scenariul de stres: “securitatea energetică nu poate fi negociată, avem nevoie de acești 1700 MW (capacitatea termocentralelor care ar trebui închise - n.r.).”
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Comisia va înțelege că există cauze obiective, de exemplu întârzierea construirii grupurilor pe gaz, a mai afirmat Burduja, care a adăugat că în 2022-2023 au fost închise 7000 MW, fără a se pune nimic în loc.
Totodată, ministrul a făcut trimiterea și la raportul Draghi, care evidențiază lipsa de competitivitate a economiei europene: “Energia e mai puțin sigură și mai scumpă”. Ar trebui adoptate măsuri pentru ca energia să nu mai fie de 3-4 ori mai scumpă ca în SUA sau China, crede Burduja.

În ceea ce privește absorbția de fonduri europene, ministrul a precizat că n-are emoții în ceea ce privește investițiile din fonduri pentru modernizare, Operatorii de distribuție având proiecte: “Și Transelectrica ar trebui să accelereze în acest sens”.
În ceea ce privește PNRR, Burduja a amintit că deja, în domeniul producției de energie regenerabilă, au fost deja puse în funcțiune capacități de 600 MW, ținta fiind de 900 MW. “E adevărat că am cerut o amânare, mai ales pentru centralele eoliene”.
Ministrul a mai anunțat că proiectul a două centrale în cogenerare (în Galați și Cnstanța) merg foarte bine, excepția fiind cea de la Craiova, unde au fost organizate 2 licitații, fără succes, ca urmare a majorării prețului turbinelor pe gaz.