Principiul ”primul venit, primul servit” nu ar trebui aplicat pentru programe în care numărul de solicitanți depășește cu mult bugetul alocat, așa cum s-a întâmplat cu Rabla pentru tractoare sau programul de panouri fotovoltaice, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de Profit.ro TV.
”Cred că am tras suficiente concluzii și am învățat din greșelile pe care le-am făcut până acum suficiente lucruri cât să putem în viitor, cel puțin, repet, pentru aceste programe unde bătălia e în secunde, să abandonăm acest principiu care s-a dovedit păgubos”, a afimat ministrul Mediului.
Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News, este organizat cu sprijinul Auchan, Hidroelectrica, Salt Bank, Transgaz
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
În cazul programului Rablat pentru tractoare, ministrul a admis că s-a greșit, subliniind că ideea programului a fost să fie finanțați acei fermieri care nu au beneficiat niciodată de fonduri europene, dar principiul de alocare a finanțării a fost greșit.
”În ceea ce privește Rabla pentru tractoare am avut multe discuții cu colegii din minister și ne-am întrebat mereu câți sunt acei fermieri care sunt persoane fizice, nu au primit banii europeni, nu au firmă, nu au PFA, nu sunt mari agrocultori, câți or fi (...) și ne-a gândit că ar fi vreo 5.000-6.000 astfel de potențiali beneficiari (...), oamenii ăia pe care nimeni nu i-a finanțat niciodată.
Văzând că avem bani pentru 2.500 de tractoare, am spus că ”primul venit, primul servit” e o afacere bună. 2.500 vor fi fericiți, ceilalți 2.500 vor fi supărați și ne vor critica probabil că n-a fost un program bun sau că acest criteriu de acordare a voucherelor nu a fost cel mai potrivit. Ori când am constatat că au fost descărcate 66.000 de cereri de finanțare și platforma a fost accesată în 10 minute de 3,3 milioane de ori, ne-am dat seama că fie am ratat grupul țintă, fie am estimat greșit fie s-a întâmplat altceva”, a spus Fechet.

Potrivit ministrului, acest principiu trebuie schimbat și introduse criterii de departajare care să servească scopul programului.
”Eu cred că este greșit și eu admit și atunci când luăm decizii mai puțin inspirate, dar a folosi în continuare principiul ”primul venit, primul servit” la o finanțare unde doar 10% dintre potențialii beneficiari reușesc să obțină acei bani..., ca să nu mai vorbesc de frustrare unui om cu mâinile crăpate de muncă în seră, în fermă, în grajdul cu animale, care cu siguranță nu reușește în secunda 40, acolo unde s-a urcat primul dosar în aplicație, să obțină acei bani. Motiv pentru care, deși nu știu cat de corect e acum, la sfârșit de mandat, ca să spun așa, să emit pretenții că am găsit în sfârșit formula corectă pentru aceste programe, însă eu cred că în acest scurt timp pe care îl avem la dispoziție ar trebui să definitivăm un set de criterii de departajare, cel puțin pentru astfel de programe, unde cererea este disproporționat de mare în rapoprt cu bugetul”, a mai spus ministrul Mediului.

Acesta a amintit că și la programul pentru fotovoltaice a existat o situație similară.
”Îmi amintesc la panouri fotovoltaice, la fel, în secunda șapte, primul ghid urcat, prima aplicație. Nu-i poți spune unui om de bună credință care nu apelează la șmecherii, la alte aplicații, la boți sau inteligență artificială, mai nou, la fel cum nu-i poți acuza nici pe cei care sunt suficient de descurcăreți să găsească astfel de portițe”, a afirmat Mircea Fechet.