VIDEO Profit.ro TV - Maratonul Fondurilor Europene. Florin Zaharia, MIPE: În următorul exercițiu financiar, bugetul va fi mai flexibil, mai modernizat, fondurile mai mult orientate pe prioritățile strategice ale UE și mai puțin pe condiții de eligibilitate

Maratoanele Profit.ro   
VIDEO Profit.ro TV - Maratonul Fondurilor Europene. Florin Zaharia, MIPE: În următorul exercițiu financiar, bugetul va fi mai flexibil, mai modernizat, fondurile mai mult orientate pe prioritățile strategice ale UE și mai puțin pe condiții de eligibilitate

Florin Zaharia, director general Direcția Generală Programare și Coordonare Sistem în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), spune, la Maratonul Fondurilor Europene organizat de Profit.ro TV, că sunt dezbateri intense la nivel european pe subiectul fondurilor europene și că urmează schimbări din partea Comisiei Europene.

Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News, a fost organizat cu sprijinul BRD

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

„Discuțiile sunt destul de preliminare. În februarie, Comisia Europeană a venit cu o scrisoare către instituțiile Uniunii Europene referitoare la viitorul cadru financiar multianual unde, într-un mod destul de sintetic, orientează principalele lucruri pe care se va baza bugetul viitor și anume, va fi un buget mai flexibil, mai modernizat în care fondurile vor fi mai mult orientate pe prioritățile strategice ale UE și mai puțin pe condiții de eligibilitate. Și vom avea un buget mai orientat spre rezultate”, mai spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

În actualul exercițiu financiar, adaugă el, alocările principale destinate statelor membre s-au axat în cazul României pe politica de coeziune și pe PNRR.

Evenimente
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
12 iunie Eveniment Profit - Piața de Capital.forum - Provocări pe piața de capital în perioadă de tensiuni economice și sociale - Ediția a V-a

„Diferențele dintre cele două sunt mecanismele de implementare. Unul e un mecanism care se bazează pe o finanțare pe bază de cheltuială, în care, în principal, statele membre își construiesc programe pe bază de eligibilități și ulterior le implementează pe baza cheltuielilor realizate, reușind să deconteze aceste cheltuieli în relația cu, Comisia Europeană.

VIDEO Profit.ro TV - Maratonul Fondurilor Europene. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Trebuie redus aparatul bugetar. Sporurile nejustificate ar trebui să dispară. Dacă ai o antenă pusă pe clădire, ai „condiții vătămătoare”. T CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Maratonul Fondurilor Europene. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Trebuie redus aparatul bugetar. Sporurile nejustificate ar trebui să dispară. Dacă ai o antenă pusă pe clădire, ai „condiții vătămătoare”. T

Iar celălalt mecanism care a apărut ca răspuns în pandemie, este un instrument de tip budget support și vine să finanțeze un plan național, iar mecanismele de decontare sunt orientate pe bază de rezultate. Și avem acel mecanism cu cereri de plată distinct rambursărilor clasice de pe coeziune, iar aceste lucruri cumva au mers în paralele în această perioadă”, precizează Florin Zaharia.

Însă, din poziționarea preliminară a Comisiei Europene, continuă el, de acum înainte România va avea un mix al celor două instrumente.

„Deci, vorbim de bugetul post 2028, în care aceste principii legate de flexibilitate și orientare spre rezultate la propunerea Comisiei în acest moment vor lua forma unui viitor plan unic național la nivel de țară, în care vor fi prealocări. Este evident că finanțările se vor baza pe rezultate. Dar încă sunt dezbateri.

Am avut săptămâna trecută conferința bugetului UE unde președinta Comisiei a menționat un aspect important referitor la faptul că trebuie să ne adaptăm mecanismele de finanțare în așa fel încât astăzi să finanțăm prioritățile Uniunii de astăzi și nu de acum 7 ani. Deci, câteodată, această programare multianuală trebuie să fie flexibilă mai ales din punct de vedere al adresării nevoilor de astăzi și lucrul acesta e un aspect la care trebui să ne gândim”, afirmă acesta.

VIDEO Profit.ro TV - Maratonul Fondurilor Europene. ANUNȚ La granița estică a României ar putea fi dezvoltat un ”port pe uscat” CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Maratonul Fondurilor Europene. ANUNȚ La granița estică a României ar putea fi dezvoltat un ”port pe uscat”

Din perspectiva alocărilor, adaugă el, „România se află într-o perioadă de o infuzie extraordinară de fonduri”, având un buget de peste 70 de miliarde de euro - fondurile din Politica Agricolă Comună, fondurile din Politica de Coeziune și din PNRR.

„Referitor la Politica de Coeziune, noi am început cu un buget de 17 miliarde euro în exercițiul 2007-2013, am continuat cu un buget de 24 de miliarde de euro și acum vorbim de 30,98 miliarde de euro, urmând să vedem după 2028 ce ne așteaptă.

Ambiția și poziția României este de a menține cel puțin această anvelopă și de a nu avea diminuări în ceea ce privește alocările naționale de fonduri. Noi susținem în continuare ca poziție națională managementul partajat, în sensul că fondurile trebuie să fie prealocate statelor membre și ele să-și construiască programele de finanțare la nivel național și bineînțeles în discuții cu CE și în acest sens avem tot felul de discuții în această perioadă.

Comisia a anunțat că în iulie va ieși cu evenimente noi legate de viitorul cadru financiar multianual propunându-și ca undeva până în 2027 să finalizeze aceste discuții, dar ele vor fi destul de aprinse vis-a-vis de documentul pe care Comisia l-a înaintat în februarie”, mai precizează Florin Zaharia.

În politica de coeziune, deși bugetul alocat s-a mărit, continuă acesta, „nevoile României de finanțare sunt încă destul de semnificative în anumite sectoare strategice”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
florin zaharia
mipe
fonduri europene