România va avea la dispoziție din partea UE o sumă de 6 miliarde de euro, prin Fondul Social pentru Climă, care va finanța printre altele proiecte de eficientizare energetică a locuințelor unor consumatori vulnerabili, inclusiv la sate, probabil printr-un sistem de vouchere, a anunțat, la Maratonul Fondurilor Europene, organizat de Profit.ro TV, Ruxandra Chirilă, Director General adjunct, Direcția Generală Management Mecanism Redresare și Reziliență a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Evenimentul, transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News, a fost organizat cu sprijinul BRD
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Fondul social pentru Climă este un new entry. România are o alocare considerabilă, poate utiliza în perioada 2026 – 2032 aproximativ 6 miliarde de euro, o sumă considerabilă care ne plasează pe locul 5 în clasament ca alocare, după Polonia, Franța, Italia și Spania. Contribuția statului membru este de 25%, astfel încât per total acest program va ajunge la circa 8 miliarde de euro”, a afirmat Chirilă.
Noul program al UE își propune să asigure o tranziție echitabilă din punct de vedere social către neutralitatea climatică, astfel încât va avea un impact în special în zona socială.
12 iunie Eveniment Profit - Piața de Capital.forum - Provocări pe piața de capital în perioadă de tensiuni economice și sociale - Ediția a V-a
“Este extraordinar de nișat și se adresează gospodăriilor vulnerabile, utilizatorilor de transport vulnerabili și microîntreprinderilor vulnerabile care resimt un impact în această traziție verde disproporționat cu ceilalți membri ai societății. Poate nu vom putea face metroul de la Cluj, dar sigur vom putea investi în feroviar și vom veni cu măsuri de renovare și eficientizare energetică”, a spus oficialul.

Programul va fi implementat prin intermediul autorităților locale, pentru lucrări la blocuri în care sunt gospodării vulnerabile sau la locuințele unifamiliale din mediul rural.
“Am făcut un fel de hartă ca să vedem care sunt cele mai afectate zone de această tranziție, în linii mari similară cu pungile de sărăcie sau cu zonele mai putin dezvoltate. (...) Probabil vom merge pe un sistem de vouchere, pentru că trebuie să fim conștienți că oamenii cu anumite condiții precare au și o lipsă de acces la informație și ideea este să mergem către ei și să facem un sistem ușor de accesat, probabil cu un sistem de vouchere, astfel încât să poată alege un operator economic cu care să demareze lucrările de eficientizare energetică a locuinței”, a completat Chirilă.
Locuințele din cele mai afectate zone, așa-numitele “zone roșii”, vor accesa granturi 100% nerambursabile, cu finanțare de la bugetul național.
Chirilă a arătat că potrivit studiilor măsurile de eficentizare energetică reduc consumul unei gospădării cu o treime și că o analiză din 2021 arăta că în UE peste 34 de milioane de cetățeni, 7% din totalul locuitorilor, nu-și permiteau costurile încălzirii locuințelor la un confort termic minim pe perioada rece.
“Vor fi câteva proiecte pilot. Cu 8 miliarde euro nu putem găsi un panaceu universal sau să eradicăm total acesasta problemă a sărăciei energetice. Dar vom demostra că se poate”, a continuat ea.
Despre PNRR, Chirilă a spus că programul reprezintă o provocare, atât pentru administrația publică centrală, cât și pentru beneficiari, și că este optimistă, dar și rezervată, cu privire la o eventuală prelungire.
Apar însă noi oportunități de finanțare, precum inițiativa Readiness, din domeniul apărării, care susține parteneriatele dintre statele membre și firmele din domeniu, și Fondul social pentru Climă, a mai spus reprezentantul Direcției Generale Management Mecanism Redresare și Reziliență.