Subsidiara românească a unui grup germano-suedez specializat în soluții tehnologice auto antivibrație a reușit, după procese care au durat circa 9 ani, să obțină în instanță anularea unei decizii din 2015 a Ministerului Finanțelor, de revocare a unui ajutor de stat acordat companiei în 2013, pentru extinderea fabricii sale din România, relevă datele Profit.ro.
Grupul maghiar Kesz, Kesz Group, una dintre cele mai importante companii de construcții din Ungaria, prezentă în România prin KÉSZ Construcții din 2021, a deschis prima fabrică în România, lângă Turda, la doar 1,5 km de autostrada A3 Transilvania.
DIGI Romania a renunțat, începând cu această lună, la colaborarea cu Selfpay (fost Zebrapay) pentru plata facturilor clienților operatorului telecom.
Retailerul german Zalando, una dintre principalele platforme online de fashion și lifestyle din Europa, prezent și în România, care își va prelua rivalul german About You pentru aproximativ 1,2 miliarde de euro, în efortul de a domina piața europeană a comerțului electronic, va pune în aplicare o strategie de brand pe două fronturi, cu două experiențe diferite și separate pentru a servi mai bine clienții și partenerii.
Plafonul de la care o companie devine plătitoare de TVA va crește de la 300.000 de lei (88.500 euro calculat la curs BNR de la momentul aderării la UE) la 395.000 de lei, prevede un proiect care transpune reglementări europene, analizat de Profit.ro. Totodată, transpunerea directivei va permite firmelor mici din România să aplice regimul special de scutire pentru mici întreprinderi în alte state membre dacă cifra de afaceri a acestora nu depășește la nivel unional plafonul de 100.000 de euro și operațiunile efectuate în statul membru în care solicită aplicarea scutirii nu depășește plafonul de scutire aplicabil în statul membru respectiv.
Cotidianul britanic citează „persoane familiarizate cu situația”, care spun că, probabil, candidatura lui Georgescu va fi respinsă din cauza anchetei penale deschise pe numele său. Un înalt oficial român a declarat că guvernul de la București este îngrozit de sprijinul pe care Georgescu îl primește din partea SUA.
Indicele celor mai acțiuni românești a avut o traiectorie pozitivă lună trecută, în care s-au consumat raportările financiare anuale preliminare.
Economiștii ING Bank România prevăd o accelerare a creșterii economice în acest an, dar la un nivel în continuare modest, sub potențial, după ce anul trecut a fost evident eșecul modelului bazat pe consum. Situația fiscală rămâne îngrijorătoare și depinde de controlul cheltuielilor și de creșterea încasărilor. În privința celor din urmă, economiștii cred că acestea ar putea fi ajutate de o creștere a colectării și de o majorare a taxelor.
Ministerul Finanțelor analizează oportunitățile și va ieși din nou să se împrumute de pe piețele externe în următoarea perioadă, cu siguranță înainte de alegerile care vor avea loc în luna mai, spune pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. De asemenea, Finanțele vor avea o întâlnire cu investitori japonezi, cu scopul de a emite obligațiuni în yeni, denumite obligațiuni Samurai, tot înainte de desfășurarea alegerilor prezidențiale.
Emoții și mai mari privind finalizarea și punerea în sfârșit în funcțiune, în vara aceasta, a noii centrale pe gaze de 430 MW de la Iernut a companiei de stat Romgaz, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020.