EXCLUSIV Tranzacție: Mircea Vladu cedează participația sa de 4,99% la Happy Tour și primește 150.000 de euro de la ceilalți acționari, care evaluează astfel firma la 3 milioane euro

EXCLUSIV Tranzacție: Mircea Vladu cedează participația sa de 4,99% la Happy Tour și primește 150.000 de euro de la ceilalți acționari, care evaluează astfel firma la 3 milioane euro
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 23 ian 2018

Mircea Vladu, care a vândut în urmă cu 7 ani turoperatorul Prestige Tours către fondul spaniol de investiții GED, care mai deținea în România și agențiile de turism Happy Tour și Paravion, s-a înțeles cu ceilalți acționari ai Happy Tour să-i preia participația de 4,99% pe care o mai avea la capitalul social al firmei, primind în schimb 150.000 de euro brut. Vladu spune că, oferindu-i acești bani, ceilalți acționari au evaluat, practic, Happy Tour la 3 milioane de euro, dar el crede că firma valorează mai mult. În prezent, Vladu este proprietarul agenției de turism Holiday Office.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Surse din piață susțin că, de ceva vreme, Happy Tour este de vânzare, lucru confirmat oficial pentru Profit, de altfel, și de omul de afaceri Dragoș Anastasiu, care a recunoscut în vară că negociază preluarea agenției.

În 2011, Mircea Vladu a vândut turoperatorul Prestige Tours către fondul spaniol de investiții GED, care mai deținea în România și agențiile de turism Happy Tour și Paravion. Pentru jumătate din firmă a încasat bani, iar pentru cealaltă jumătate a primit părți sociale, respectiv 4,99% din capitalul agenției Happy Tour.

Deși și-a vândut agenția, Vladu a rămas să lucreze în cadrul acesteia până în martie 2014. Ulterior, după cum arată acum pentru Profit.ro, acționarii Happy Tour au efectuat o majorare de capital, iar participația sa s-a diminuat sub 1%.

"A fost un proces pe care l-am câștigat și s-a revenit la vechile procente, adică 4,99%, cât aveam inițial din Happy Tour. Dar, după un proces cu o companie, este bine să nu mai rămâi acționar la aceasta, iar eu mi-am manifestat dorința de a mă retrage. Ei au acceptat, iar suma pe care am primit-o este modică, deoarece valoarea firmei este mai mare. Dar eu nu mai vreau să mă mai complic", susține Vladu.

El calculează că, oferindu-i 150.000 de euro brut pe 5% din acțiuni, ceilalți acționari ai Happy Tour evaluează, practic, agenția la 3 milioane de euro. "Asta a fost oferta lor negociată, deși eu am cerut mult mai mult", adaugă el. Din această sumă, în urma scăderii taxelor, Vladu va primi puțin peste 126.000 de euro.

EXCLUSIV Un grup de aproape 20 de CEO și vicepreședinți de mari concerne japoneze au venit în România. LISTA companiilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un grup de aproape 20 de CEO și vicepreședinți de mari concerne japoneze au venit în România. LISTA companiilor

În urma modificărilor în acționariatul Happy Tour, fondul de investiții GED deține 97,23% din capitalul social, directorul general al agenției, Javier Garcia del Valle - 2,03%, iar Remus Vișan, fost director al Paravion - 0,74%.

Agenția de turism Happy Tour a înregistrat în 2016 vânzari de aproape 50 milioane euro, în creștere cu 10% față de 2015. Happy Tour a fost, la începutul anilor 2000, pentru câțiva ani, cea mai mare agenție de turism din România, pe vremea când era deținută de Nicolae Demetriade. Ulterior, după ce a fost preluată de spaniolii de la GED, în 2007, compania a pierdut prima poziție în topul agențiilor de turism, iar în fiecare din ultimii ani a înregistrat pierderi, cu excepția 2016 și, probabil, 2017.

Surse din piață susțin că, de ceva vreme, Happy Tour este de vânzare, lucru confirmat oficiali pentru Profit, de altfel, și de omul de afaceri Dragoș Anastasiu, care a recunoscut în vară că negociază preluarea agenției.

"Happy Tour este în proces oficial de vânzare și noi suntem în procesul de due diligence, dar nu doar noi. Probabil că mai sunt și alții. Eu sunt interesat de ei", a declarat atunci  Anastasiu. El a explicat că vrea, prin achiziționarea unei agenții importante, precum Happy Tour, specializată în turismul corporate, să intre puternic pe zona de turism de business.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladu
actiuni
happy tour