Oficial: PFA-urile și întreprinzătorii persoane fizice au răgaz până în ianuarie 2019 să se conformeze noilor reguli de autorizare

Oficial: PFA-urile și întreprinzătorii persoane fizice au răgaz până în ianuarie 2019 să se conformeze noilor reguli de autorizare
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 20 oct 2016

Persoanele fizice autorizate și întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, sunt obligați să se conformeze până cel târziu la jumătatea lunii ianuarie 2019 noilor reguli care stabilesc că nu pot primi autorizație decât pentru cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN, respectiv pentru doar maximum 10 clase de activități. Legislația actuală nu limitează astăzi clasele de activitate pentru PFA, dar noile reguli au fost publicate acum în Monitorul Oficial și devin valabile peste 3 luni, oferind un răgaz de 2 ani de la acea dată pentru conformare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Modificările au fost anunțate de Profit.ro din toamna anului trecut ca fiind pregătite.

Din martie 2019, Oficiul Registrului Comerțului va radia automat PFA-urile și întreprinderile individuale care nu s-au conformat până la acel moment noilor reguli.

Explicația Parlamentului pentru aceste modificări: Microîntreprinderile să nu își schimbe statutul după ce observă facilitățile de care beneficiază o astfel de întreprindere :”Întreprinderile individuale să nu dezavantajeze microîntreprinderile, să nu distorsioneze concurența în piață și să nu genereze tensiuni și disfuncționalități în mecanismul economic, stimulând migrarea juridică, economică și fiscală a microîntreprinderilor către statutul de întreprindere individuală”.

Firmele mici și PFA care vor să dezvolte o afacere la țară pot primi de astăzi 50.000 euro-200.000 euro CITEȘTE ȘI Firmele mici și PFA care vor să dezvolte o afacere la țară pot primi de astăzi 50.000 euro-200.000 euro

Astfel, o persoană fizică autorizată va putea avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN.

Legislația actuală nu limitează astăzi clasele de activitate pentru PFA.

În același timp, PFA va putea desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta cu contract individual de muncă.

Astăzi, o persoană fizică autorizată poate angaja terțe persoane cu contract individual de muncă fără a fi obligată să se limiteze la un anumit număr de angajați.

Pentru întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, decizia este ca aceasta să poate avea în obiectul de activitate până la 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN și să poată angaja cel mult 8 salariați.

Proiectul care introduce onorarii minime în relația cu avocații și relaxează pentru aceștia regimul interceptărilor a fost amânat CITEȘTE ȘI Proiectul care introduce onorarii minime în relația cu avocații și relaxează pentru aceștia regimul interceptărilor a fost amânat

Dacă nu a fost autorizată anterior pentru una sau mai multe activități, PFA sau întreprinderea individuală va trebui să solicite autorizarea acesteia/acestora.

În realizarea obligațiilor, PFA și întreprinderea individuală pot opta pentru modificarea formei de organizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pfa
modificari
regim