S-a ieftinit puternic cel mai scump hotel de vânzare din România. Goschy vrea 15 mil. euro pe Amfiteatru Panoramic Belvedere

S-a ieftinit puternic cel mai scump hotel de vânzare din România. Goschy vrea 15 mil. euro pe Amfiteatru Panoramic Belvedere
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 20 mai 2016

Cel mai scump hotel din România scos la vânzare în ultimii ani, Amfiteatru Panoramic Belvedere, a intrat la solduri. După ce a cerut pe el 60 de milioane de euro în urmă cu câțiva ani, Josef Goschy a înțeles că românii nu au atâția bani și i-a scăzut prețul la 30, apoi la 23 de milioane de euro. Acum e dispus să-l dea "aproape gratis", cu 15 milioane de euro, și aceștia negociabili.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Josef Goschy a fost considerat de mulți un mare optimist în 2008, când a plătit pe complexul Amfiteatru Panoramic Belvedere din Olimp una dintre cele mai mari sume cu care a fost cumpărat vreodată un activ în turism în România, dacă nu cumva chiar cea mai mare. Considerat pe vremuri perla litoralului românesc și vârf arhitectural, Amfiteatru Panoramic Belvedere, cu 770 de camere, ajunsese deja în paragină când și-a schimbat proprietarul și avea nevoie de investiții de 20 de milioane de euro ca să redevină ce a fost înainte de 1989. Plimbat până la privatizare între foști chelneri și bucătărese, pe modelul de succes "locație de gestiune", complexul a coborât inevitabil de la "perla" de 4 stele la o clasificare de 2 stele.

Dar Goschy a plătit pentru el ca și cum ar fi fost o echipă de fotbal pretendentă la Champions League care l-ar fi vrut pe orice preț pe un Zidane de 27 de ani. După ce l-a transferat, virând 30 de milioane de euro în conturile AVAS și SIF Transilvania, Goschy s-a trezit în vestiar cu un Mutu la 35 de ani, cu burtă, arțăgos și fără suflu. Pe vremea aceea, lanțul Unita număra în jur de 25 de hoteluri cu peste 3.000 de camere și era cel mai mare din țară. Goschy a spus atunci că un om sărac este cel care este mulțumit cu ce are.

A urmat criza economică mondială și, după investiții de un milion de euro, cu care a început modernizarea unuia dintre hoteluri, omul de afaceri s-a oprit, ghidându-se probabil după o filozofie mai simplă, și anume aceea că sărac este, până la urmă, cel care rămâne fără bani. "Eu, de șapte ani, n-am mai avut bani să investesc și încă trebuie să plătesc dobânzi la bănci pentru această achiziție. N-am făcut altceva decât să plătesc dobânzi la bănci în acești șapte ani. A fost cea mai proastă afacere pe care am făcut-o în viața mea", a povestit Goschy pentru Profit.ro.

Goschy vrea să sesizeze la DNA că un consilier de la Primăria Constanța construiește abuziv un bloc pe plajă, la Mamaia CITEȘTE ȘI Goschy vrea să sesizeze la DNA că un consilier de la Primăria Constanța construiește abuziv un bloc pe plajă, la Mamaia

În 2012, când a înțeles limpede că n-are puterea să transforme cele 770 de camere din Olimp într-o nouă perlă a litoralului, Goschy a scos complexul la vânzare. Însă și de această dată a dat dovadă de optimism, cerând 60 de milioane de euro pe un complex în care a investit doar un milion de euro și pe care a plătit de două ori mai puțin cu patru ani înainte. Nimeni, cu excepția, poate, a omului de afaceri, nu s-a așteptat să vândă la această sumă, motiv pentru care, în anii următori, Goschy a scăzut pretențiile și a cerut 30 de milioane de euro pe complex.  A fost încă o dată optimist, pentru că nu s-a găsit niciun investitor care să vrea să dea banii pe care-i plătise Goschy în 2008 pe niște clădiri cu șapte ani mai vechi. "Eu n-am putut să prevăd în 2008 că va veni această criză, unde foarte mulți oameni cu avere au mușcat-o urât de tot. Atunci era acest preț, dar apoi n-am mai putut să-l recuperez", a explicat omul de afaceri.

Între timp, unul dintre corpuri a rămas închis, iar pe celelalte două i le-a închiriat lui Raj Tunaru, personaj care pe vremea în care Goschy cumpăra hotelurile de la mare, făcea închisoare în California pentru că-și lovise și amenințase cu moartea amanta. S-a întors ulterior în țară și în ultimii ani s-a apucat de hotelărie, însă n-a fost nici el suficient de ferm încât să oprească  degradarea clădirilor. Starea jalnică a acestora i-a adus o altă problemă lui Goschy, pentru că la jumătatea lui august, anul trecut, o echipă de control a ANPC și ANT a descoperit mari nereguli și mizerie în camerele hotelurilor Amfiteatru și Belvedere, dar și probleme la bucătărie. În consecință autoritățile au amendat administratorul celor două hoteluri și, mai grav, le-au declasificat de la două stele la o stea. "Acolo e rea-voință, pentru că au constatat probleme la două camere și pentru asta le-au retrogradat la o stea și au dat amendă", crede proprietarul lanțului hotelier.

Josef Goschy: Când aud de bănci, mă ia dracu CITEȘTE ȘI Josef Goschy: Când aud de bănci, mă ia dracu

Toate acestea l-au făcut pe Goschy să ia măsuri drastice, tăind încă o dată masiv din prețul pe care îl cerea pe complex. "Eu vreau să le vând și le vând cu siguranță în acest an, cu orice preț. Un preț la care am discutat o vreme a fost 23 de milioane de euro, față de 30, cât am cerut până acum. Am avut câteva discuții avansate, dar nu s-au concretizat", declara el pentru Profit.ro în septembrie anul trecut.

El spunea atunci că, pentru a aduce complexul la faima de altă dată, ar fi nevoie de investiții de 20 de milioane de euro, care trebuie adăugate la cele 23 de milioane de euro pentru achiziție, sume pe care niciun investitor român nu și le permite. Dar în alte țări, spunea omul de afaceri, există mii de astfel de investitori. Și ca încă o dovadă a inepuizabilului său optimism, deși a trecut bine de 80 de ani, Josef Goschy mărturisea: "Eu dacă aș avea acești bani, le-aș cumpăra din nou și aș face ceva deosebit".

Doar că străinii nu prea se înghesuie să investească pe litoral, unde sezonul durează doar două luni și nu știi niciodată cât de mult poate ploua vara. Statul nu le dă facilități fiscale investitorilor și niciun hotelier nu e sigur pe plaja din față, pe care o poate câștiga oricine altcineva la licitație. Așa s-a întâmplat la începutul lui mai, când cei mai mari hotelieri de la mare, Mohammad Murad și Nicolae Bucovală și-au pierdut plajele din fața complexurilor lor turistice din Năvodari și Eforie. Din acest motiv multe dintre hotelurile de pe litoral, de ordinul zecilor, sunt scoase de ani de zile la vânzare și unele dintre ele, foarte puține, se și vând, însă pe sume de multe ori la jumătate față de cele pe care le vor inițial proprietarii.

Goschy n-a văzut niciun ban din vânzarea hotelului Sport: \ CITEȘTE ȘI Goschy n-a văzut niciun ban din vânzarea hotelului Sport: "Am mai plătit din datoriile la Banca Transilvania"

Goschy s-a săturat de această situație și s-a hotărât să dea complexul de la Olimp aproape gratis. Cere pe el "doar" 15 milioane de euro, negociabil, și e sigur că la acești bani va găsi cumpărător. Cu banii pe care i-ar obține pe hotel, Goschy vrea să-și achite o parte din creditele la bănci. Din creditul inițial, omul de afaceri spune că a rămas acum cu datorii de 20 de milioane de euro, dintre care în jur de 16 milioane de euro la Banca Transilvania și restul la Piraeus. Dar și la această sumă plătește, încă, dobânzi pe care le consideră uriașe și care ajung, după cum susține, la 8% pe an, adică 1,6 milioane de euro. "Astea sunt doar dobânzile pe care le plătesc, creditul e altă problemă", afirma el recent, adăugând că, dacă reușește să scape de credite, va fi foarte bucuros. Până atunci, însă, recunoaște că, de fiecare dacă când plătește dobânzile, este foarte trist. După ce va achita creditele, omul de afaceri spune că "parcă" n-ar mai vrea să audă de bănci. "Când aud de bănci, mă ia dracu", se plângea el.

Nu e totuși atât de speriat, pentru că, în afară de complexul de la Olimp și de două hoteluri din stațiunea Cap Aurora, omul de afaceri nu e dispus să se despartă de alte active. N-ar renunța cu niciun preț la hotelurile Belvedere din Cluj și Moldova din Iași, și nici la Amfiteatru și Comandor din Mamaia.

Așa că va trebui să audă în continuare de bănci, pentru că este nevoit să discute în continuare cu ele, cele care îl așteaptă să vândă complexul de la Olimp. Dacă va reuși să-l vândă, omul de afaceri de 86 de ani are deja planuri mari de viitor: "Apoi încep să cumpăr, iarăși, alte hoteluri, dar aș vrea să fie în București".

 

viewscnt
Afla mai multe despre
goschy
hotel
olimp
ieftinire