Opinii

 • Taxa pe lăcomie este permanentă?
  Taxa pe lăcomie este permanentă?
  26 dec 2018

  ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este ruda mai săracă a LIBOR (London Interbank Offered Rate) și EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) din moment ce e folosită ca mijloc pentru a alimenta bugetul politizat al statului, prin intermediul taxei pe lăcomie. Și a fost considerată o mare victorie că respectiva taxă se va impune ca o marjă din activele băncilor doar dacă ROBOR depășește 2%, nu 1,5% - cum s-a vorbit inițial, adică cei care au negociat s-au bucurat că sunt mai puțin afectați de nivel, nu că taxa e arbitrară și băncile care stabilesc LIBOR și EURIBOR nu plătesc așa ceva.

 • Stigma
  Stigma
  19 dec 2018

  Țara arde și baba se piaptănă semantic! Cam în situația asta mă aflu probabil dacă, din toată puzderia de taxe și măsuri noi împotriva mediului privat, anunțate ieri de ministrul Finanțelor, cel mai oribil lucru mi se pare că vine din zona limbajului.

 • E timpul ca și mașinile bucureștenilor să se mute de la sat la bloc
  E timpul ca și mașinile bucureștenilor să se mute de la sat la bloc
  11 dec 2018

  Cu bune, cu rele, Bucureștiul continuă să se dezvolte. Sau mai bine zis - ca să evităm lipsa de precizie în limbaj - să se mărescă. Se extinde și ca suprafață, crește și ca efectiv al populației, în măsura în care statisticile nu vor dovedi, cumva, că mortalitatea e mai mare decât imigrația. O arată disperarea cu care posesorii mașinilor cu numere de București își văd ocupate locurile de parcare de autoturismele înmatriculate în Dolj, Gorj, Vrancea, Buzău, Constanța, Argeș sau Prahova.

 • Aici sau la pachet?
  Aici sau la pachet?
  10 dec 2018

  Începând cu 1 noiembrie 2018 s-a redus cota de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile de restaurant și de catering, într-o încercare de reducere a evaziunii fiscale și de creștere a accesului consumatorilor la anumite bunuri. Teoretic, asta ar însemna că un prânz servit la restaurant (fără băuturi alcoolice) care costa anterior 54,5 lei ar trebui să coste acum cu 2 lei mai puțin.

 • Gulerele Albe ignoră Vestele Galbene, preferându-le pe cele verzi. Câștigătoare: Sumanele Negre și Brigăzile Roșii
  Gulerele Albe ignoră Vestele Galbene, preferându-le pe cele verzi. Câștigătoare: Sumanele Negre și Brigăzile Roșii
  3 dec 2018

  Mișcarea Vestelor Galbene a reușit în ultimele zile să-i înverzească și la față, nu doar la vorbe, pe politicienii francezi și nu numai. Și asta pentru că impozitarea bunurilor cu cerere inelastică este esențială pentru cuferele statelor moderne

 • Aragorn, nad no ennas! - soluția elfă la criza forței de muncă din Regatul de Mijloc
  29 nov 2018

  Maximum 5 luni (ca angajat în guvern și, în general, la stat) și la revedere, auta (te duci - în sindarin) în sectorul privat și îți cauți loc de muncă.

 • Răzbunarea samurailor de la Nissan
  Răzbunarea samurailor de la Nissan
  22 nov 2018

  La prima vedere, povestea arestării lui Carlos Ghosn nu este altceva decât o afacere murdară în care s-a băgat până la cot unul dintre cei mai influenți oameni din industria auto mondială și chiar din elita globală.