Board-ul executiv al Fondului Monetar International (FMI) și-a reafirmat deplina încredere în directorul general Kristalina Georgieva, după analizarea acuzațiilor conform cărora ar fi făcut presiuni asupra angajaților Băncii Mondiale pentru modificarea datelor unui raport în favoarea Chinei, transmit Reuters și DPA.
Board-ul FMI s-a întâlnit cu avocații firmei WilmerHale, pentru a le pune întrebări cu privire la raportul lor în care aceștia au susținut că în anul 2017, când Kristalina Georgieva era directorul general al Băncii Mondiale, aceasta ar fi făcut presiuni nejustificate asupra staff-ului Băncii Mondiale pentru ca locul ocupat de China în clasamentul "Doing Business" să fie îmbunătățit, scrie Agerpres.

În comunicatul de luni, Board-ul FMI informează că are încrederea în angajamentul Kristalinei Georgieva de a menține cele mai ridicate standarde de guvernanță și integritate ca lider al unei instituții globale. De asemenea, Board-ul va lua în considerare măsuri suplimentare pentru a asigura soliditatea măsurilor de protecție instituțională care protejează imparțialitatea angajaților FMI și canalele prin care se transmit plângerile și opiniile diferite.
Georgieva, care conduce FMI din 2019, a dezmințit în mod categoric acuzațiile care i-au fost aduse. Luni, oficialul a declarat: "Acesta a fost evident un episod dificil pentru mine. Totuși, vreau să-mi exprim sprijinul nemodificat față de independența și integritatea unor astfel de instituții, cum ar fi FMI și Banca Mondială, și respectul meu pentru toți cei care s-au angajat să protejeze valorile pe baza cărora au fost înființate aceste instituții".
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a anunțat că a discutat cu Georgieva în privința acuzațiilor dar Statele Unite nu văd motive pentru schimbarea conducerii FMI.
Acuzațiile aduse Kristalinei Georgieva pentru perioada când ocupa poziția de director general al instituției sunt ultimele dintr-un șir de scandaluri care au afectat imaginea raportului "Doing Business" în ultimii ani. Atât de controversată, subiectivă și criticată este metodologia acestui raport, încât Banca Mondială a anunțat joi că va înceta să îl mai publice.