Premierul Ilie Bolojan s-a arătat nemulțumit de faptul că membrii Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care funcționeză în subordinea Guvernului și era formată din secretari de stat, primesc 30% din salariul unui ministru pentru participarea la o ședință.
Profit.ro a relatat, încă de anul trecut, că membrii Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) câștigă, pentru fiecare ședință la care participă, o indemnizație reprezentând 30% din retribuția lunară corespunzătoare funcției de ministru. Ei pot astfel câștiga într-o lună 90% din indemnizația unui ministru, plata fiind însă limitată la cel mult 3 ședințe, respectiv 3 indemnizații de ședință.
”Am descoperit zilele trecute un nou comitet special, pe lângă CIFGA de la Exim Bank, un alt comitet care avizează investițiile străine. Orice investiție străină în România achită o taxă de 10.000 de euro pentru acest aviz și o comisie din 11 persoane avizează favorabil sau nu investiția. Pentru fiecare ședință au 30% indemnizație din salariul unui ministru. Dacă au trei ședințe pe lună, au câștigat încă un salariu, dar asta l-au făcut printr-o lege,”, spune Ilie Bolojan.
UPDATE La scurt timp de la declarație, a fost publicată decizia premierului Bolojan, care a semnat o nouă componență a CEISD, probabil cu noii secretari de stat de la ministerele reprezentate în comisie prin lege, dar noul prim-ministru a păstrat secretizată componența comisiei, la fel ca Marcel Ciolacu.


Premierul a amintit că aceste prevederi au fost stabilte printr-o lege, iar modificarea acesteia, fie pentru a reduce indemnizația la zero sau pentru a reduce numărul de membri la 5, trebuie să fie adoptată de Parlament în sesiune.
”Ca să modifici această prevedere, să le pui o indemnizație zero sau să faci ca acest comitet să fie format din cinci persoane, trebuie să prinzi Parlamentul în sesiune, pentru că altfel nu poți să modifici acest lucru. Sigur că e o nedreptate faptul că avem astfel de situații, dar ele vor fi corectate”, a spus Bolojan, cu referire la un viitor pachet de măsuri.

Istoria CEISD
Profit.ro anunța că, în 2022, Guvernul a stabilit ca investițiile străine directe - din afara Uniunii Europene - să fie avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), aflată în subordinea Guvernului. Astfel, sunt supuse examinării și avizării CEISD investițiile străine directe care vizează securitatea energetică, a transporturilor, industrială, dar și domeniil precum cel industrial, informatic, financiar sau de aprovizionare și nu numai. De asemenea, vor fi avizate investițiile străine directe a căror valoare depășește pragul de 2 milioane euro. CEISD îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE).
La finele anului trecut, Guvernul a stabilit că și investițiile efectuate de cetățeni români și de companii din România vor fi supuse examinării și avizării de securitate națională de către stat, prin CEISD.
Recent, totodată, Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD), din care fac parte ca invitați permanenți și reprezentanți ai SRI și SIE, în legătură cu tranzacția prin care MVM Group, compania energetică de stat a Ungariei, vrea să preia furnizorul de energie și gaze E.ON Energie România, controlat de grupul german omonim și la care ministerul este acționar minoritar semnificativ.

Premierul Ciolacu a semnat în iunie 2022 decizia privind constituirea Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe CEISD, a cărei componență a fost publicată în Monitorul Oficial.
Componența CEISD la înființare, în iunie 2022
Ulterior, în 2023, componența comisiei a fost modificată, tot prin decizie a premierului, membrii comisiei fiind anunțați în mod public.
Componența CEISD, modificată și publicată în octombrie 2023

De asemenea, pe parcursul anului 2024, componența comisiei a fost modificată de două ori, de fiecare dată fiind făcute publice aceste modificări.
Componența CEISD, modificată și publicată în februarie2024

Componența CEISD, modificată și publicată în august 2024


În ianuarie premierul Ciolacu a semnat o nouă componență a CEISD, dar de data aceasta membrii comisiei nu au mai fost anunțați în mod public, prin anexa la decizie, specificându-se că ”Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii”.


Modificarea componenței CEISD era oricum necesară deoarece, dintre membrii acesteia, fostul secretar general al Guvernului Mircea Abrudean și fostul șef al cancelariei prim-ministrului Mihai Ghigiu au fost aleși parlamentari, iar un alt membru, secretarul de stat din Ministerul Energiei Dan Drăgan tocmai a demisionat.