Bruxelles-ul propune un Pact ecologic european, menit să transforme Europa în primul continent neutru climatic. Investiții inițiale de 260 miliarde euro pe an

Bruxelles-ul propune un Pact ecologic european, menit să transforme Europa în primul continent neutru climatic. Investiții inițiale de 260 miliarde euro pe an
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 dec 2019

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, “Pactul ecologic european”, un plan de măsuri ambițioase, menite să asigure trecerea la o economie circulară curată și să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversității și să reducă poluarea, astfel ca Europa să devină primul continent neutru climatic până în 2050.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Planul prevede investiții anuale suplimentare de 260 miliarde de euro doar în prima decadă, echivalente cu 1,5% din produsul intern brut al UE pe 2018. Pe termen lung, Comisia estimează că cel puțin 25% din PIB va trebui alocat acțiunilor pentru combaterea schimbărilor climatice și trecerea la o economie “verde”.

“Ne aflăm într-o situație de urgență climatică și de mediu. Pactul ecologic european este o ocazie de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea cetățenilor, prin transformarea modelului nostru economic. Planul nostru stabilește ce avem de făcut pentru reducerea emisiilor, restabilirea sănătății mediului, protejarea faunei și florei sălbatice, crearea de noi oportunități economice și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Cu toții avem un rol important de jucat și toate industriile și toate țările vor participa la această transformare. În plus, ne revine responsabilitatea să ne asigurăm că această tranziție este echitabilă și că nimeni nu este lăsat în urmă, pe măsură ce punem în practică Pactul ecologic european”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans.

Costurile măsurilor pentru combaterea schimbărilor climatice, estimate la 2,5 trilioane de dolari CITEȘTE ȘI Costurile măsurilor pentru combaterea schimbărilor climatice, estimate la 2,5 trilioane de dolari

Pactul ecologic european acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile și sectoarele industriale.

Pentru ca Europa să devină, până în 2050, primul continent neutru din punct de vedere climatic, Comisia și-a luat angajament de a prezenta, în termen de 100 de zile, primul “act legislativ european privind clima”.

De asemenea, Comisia va prezenta o strategie privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de acțiune privind strategia industrială și economia circulară, Strategia „de la fermă la consumator” pentru o alimentație durabilă, precum și propuneri pentru o Europă lipsită de poluare. Vor începe neîntârziat lucrările în vederea majorării obiectivelor Europei în materie de emisii pentru 2030, stabilind o traiectorie realistă de îndeplinire a obiectivului pentru 2050, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

Comisia arată că îndeplinirea obiectivelor Pactului ecologic european va necesita investiții semnificative. Se estimează că atingerea obiectivelor actuale pentru 2030 privind clima și energia va necesita investiții anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5% din produsul intern brut al UE pe 2018.

“Aceste investiții vor necesita mobilizarea sectorului public și a celui privat. Comisia va prezenta, la începutul anului 2020, Planul de investiții pentru o Europă durabilă, menit să răspundă nevoilor de investiții. Cel puțin 25% din bugetul pe termen lung al UE ar trebui să fie alocat acțiunilor climatice, iar Banca Europeană de Investiții, în calitate de bancă a Europei în domeniul climei, va oferi un sprijin suplimentar. Pentru ca sectorul privat să contribuie la finanțarea tranziției către o economie verde, Comisia va prezenta, în 2020, o strategie de finanțare verde”, se precizează în comunicat.

Tot anul viitor, în martie, Comisia va lansa un “Pact climatic”, menit să facă auzită vocea cetățenilor și să le confere un rol în conceperea noilor acțiuni, în schimbul de informații, în lansarea de activități la nivel local și în promovarea soluțiilor care pot fi reproduse și în alte locuri.

Pactul ecologic european trebuie aprobat de Parlamentul European și de Consiliul UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
pactul ecologic european
masuri combatere schimbari climatice
comisia europeana
investitii
economie circulara
impact climatic neutru
economie verde