Comisia Europeană și SUA au convenit un nou acord referitor la transferul transatlantic de date

Comisia Europeană și SUA au convenit un nou acord referitor la transferul transatlantic de date
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2023

Comisia Europeană a anunțat un nou acord cu Statele Unite referitor la transferul transatlantic de date, pentru a pune capăt incertitudinii juridice care afectează mii de companii care transferă date cu caracter personal peste Atlantic, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cu toate acestea, anunțul a fost imediat criticat de grupul non-profit noyb, condus de activistul pentru confidențialitate Max Schrems, care a spus că va contesta acordul, scrie News.ro.

Intrările de cash pentru oferta de la Hidroelectrica încă se resimt pe bursă. Tranzacții de aproape 10 milioane euro pe piața de acțiuni CITEȘTE ȘI Intrările de cash pentru oferta de la Hidroelectrica încă se resimt pe bursă. Tranzacții de aproape 10 milioane euro pe piața de acțiuni

Comisia și Statele Unite s-au chinuit să ajungă la un nou acord, după ce instanța supremă a Europei a anulat două pacte anterioare, care stăteau la baza transferului de date cu caracter personal peste Atlantic pentru servicii, de la infrastructura cloud la salarizare și servicii bancare.

Executivul UE a spus că măsurile luate de Statele Unite au asigurat un nivel adecvat de protecție a datelor cu caracter personal ale europenilor transferate peste Atlantic pentru uz comercial.

Acesta a spus că noile garanții obligatorii, cum ar fi aceea care limitează accesul serviciilor de informații americane la datele UE la ceea ce este ”necesar și proporțional” și înființarea unei Curți de revizuire a protecției datelor pentru europeni, abordează preocupările ridicate de instanța supremă a Europei.

Comisarul pentru Justiție al UE, Didier Reynders, a spus că este încrezător că va respinge orice contestație juridică.

Cancelarul austriac: Austria, Ungaria și Serbia au tras împreună frâna pentru migrație CITEȘTE ȘI Cancelarul austriac: Austria, Ungaria și Serbia au tras împreună frâna pentru migrație

”Principiile cadrului de confidențialitate a datelor sunt solide și sunt convins că am făcut progrese semnificative, care îndeplinesc cerințele jurisprudenței Curții Europene de Justiție. Sunt foarte încrezător să lupt și să apăr noul acord referitor la date”, a afirmat el într-o conferință de presă.

Schrems a spus că ultima revizuire este inadecvată.

”Doar a anunța că ceva este ”nou”, ”robust” sau ”eficient” nu îl califică în fața Curții de Justiție. Pentru ca acest lucru să funcționeze, am avea nevoie de schimbări în legea supravegherii din SUA. Avem deja în sertar diverse opțiuni pentru o contestare, deși ne-am săturat de acest ping-pong legal. În prezent ne așteptăm să revină la Curtea de Justiție până la începutul anului viitor”, a spus el într-un comunicat.

Grupul de lobby DigitalEurope, ai cărui membri includ Airbus, Amazon, Apple, Ericsson, Nokia, Philips și Samsung, a salutat acordul.

”Fluxurile de date stau la baza exporturilor anuale de servicii ale UE de 1.000 de miliarde de euro către Statele Unite, iar această decizie va oferi companiilor mai multă încredere pentru a desfășura afaceri și pentru a ne ajuta economiile să se dezvolte”, a spus directorul general al DigitalEurope, Cecilia Bonefeld-Dahl.

La începutul acestui an, organul de supraveghere al confidențialității al UE, Comitetul European pentru Protecția Datelor, a declarat că cel mai recent acord privind datele nu este încă insuficient și a îndemnat Comisia să facă mai mult pentru a proteja drepturile la confidențialitate ale europenilor. Instanța supremă a Europei a anulat cele două acorduri anterioare după contestațiile lui Schrems, din cauza îngrijorărilor cu privire la accesarea datelor private ale cetățenilor europeni de către agențiile de informații americane.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
sua
transfer date