Coreea de Nord a confirmat testarea unui nou timp de rachetă balistică, lansată de pe mare și capabilă să transporte o armă nucleară, escaladând semnificativ tensiunile din regiune, comparativ cu testele cu rachete cu rază scurtă de acțiune efectuate începând din luna mai, relatează BBC.
Racheta, capabilă să transporte o armă nucleară, este al 11-lea test efectuat de Coreea de Nord în acest an, scrie News.ro.
Această rachetă, trasă de pe o platformă marină, poate să fie lansată de pe un submarin, fapt important pentru că înseamnă că statul nord-coreean ar putea lansa rachete din afara teritoriului său.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Potrivit oficialilor sud-coreeni, racheta a zburat aproximativ 450 de kilometri și a atins o altitudine de 910 kilometri, înainte de a ajunge în mare. Astfel, racheta a zburat la o altitudine de două ori mai mare față de cea a Stației Spațiale Internaționale. Rachete testate anterior de Coreea de Nord au zburat chiar mai sus.
Racheta a căzut în Marea Japoniei, numită și Marea de Est. Japonia a anunțat că racheta a căzut în zona sa economică exclusivă, o bandă de 200 de kilometri care înconjoară teritoriul Japoniei.
Testul a avut loc la câteva ore după ce Coreea de Nord a anunțat că discuțiile pe tema nucleară cu Statele Unite vor fi reluate..
Ce se știe despre această rachetă?
Racheta a fost lasată miercuri de pe mare, la scurt timp după ora 07:00 (marți, ora 22:00 GMT), la circa 17 kilometri la nord-est de orașul de pe coastă Wonsan.
Agenția de presă nord-coreeană KCNA a anunțat joi că racheta a fost de tipul Pukguksong-3, testată la un unghi înalt, și a avut rolul de a ”combate o amenințare externă și să întărească capacitatea de apărare”.
Agenția a adăugat că ”nu a avut loc un impact negativ asupra securității țărilor vecine”.
Spre deosebire de testele anterioare, nu au existat imagini ale liderului Kim Jong-un la locul de lansare.
În cele 10 teste anterioare efectuate în acest an, au fost lansate proiectile pe termen scurt.

De ce este importantă capacitatea de lansare de pe submarin
Dacă racheta a fost lansată pe o traiectorie standard, în loc de una verticală, ar fi putut călători aproximativ 1.900 de kilometri. Acest lucru ar fi putut să plasese Coreea de Sud și Japonia în raza de acțiune.
Lansarea de pe un submarin poate face ca rachetele să fie mai greu de detectat și să le permită să se apropie de alte ținte.
Se crede că submarinele actuale ale Coreii de Nord, de clasă Romeo, construite în anii 1990, ar avea o rază de acțiune de circa 7.000 de kilometri, potrivit Reuters. Acest lucru ar face posibilă o cursă până în apropierea Hawai.
Submarinele nord-coreene sunt propulsate însă de motoare pe motorină, ceea ce le face gălăgioase și ușor de identificat.
Un moment grav pentru securitatea regională
Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete Pukguksong-3 de pe un submarin este un moment grav pentru securitatea din regiunea Asiei de nord-Est și o reamintire a faptului că în ultimii doi ani nu au avut loc discuții diplomatice, consideră Ankit Panda, analist specializat în Coreea de Nord.
Această rachetă a fost proiectată pentru un submarin, dar nu a fost lansată de pe unul. Inginerii nord-coreeni ar fi putut să considere prea riscant să folosească singurul submarin operațional capabil sî lanseze rachete balistice în acest test. Dar racheta pare să își fi încheiat cu succes zborul.
Pukguksong-3, dacă ar fi zburat la un unghi mai normal, ar fi putut ajunge la principalele patru insule ale Japoniei și în toată Coreea de Sud, din centru Mării Japoniei.
Mai grav este că reprezintă cel mai mare sistem cu carburant solid folosit de Coreea de Nord. Rachetele cu carburant solid au avantaje mari comparativ cu rachetele cu carburant lichid. Astfel, rachetele cu carburant solid oferă o flexibilitate mai mare și, spre deosebire de cele cu carburant lichid, nu necesită alimentare și o pregătire semnificative înainte de lansare.
Acest test scoate în evidență de ce Statele Unite trebuie să facă eforturi semnificative pentru a îngheța progresele calitative ale Coreii de Nord în domeniul tehnologiilor destinate rachetelor.
Ankit Panda este membru senior adjunct al Federation of American Scientists și autor al cărții Kim Jong Un and the Bomb, care urmează să fie publicată.

Cum va afecta acest test discuțiile cu Statele Unite
Înainte de acest test cu rachetă, Coreea de Nord și Statele Unite confirmaseră că ”săptămâna viitoare” vor avea loc discuții prelimirare referitoare la domeniul nuclear. Nu este clar dacă acestea vor avea loc.
Departamentul de Stat al SUA a reacționat la acest test cerând Phenianului ”să se abțină de la provocări și să rămână angajate în negocieri substanțiale și susținute” pentru denuclearizare.
Negocierile dintre Statele Unite și Coreea de Nord s-au blocat după ce un summit dintre președintele Trump și președintele Kim, care a avut loc în februarie, la Hanoi, s-a încheiat fără un acord.
Experții afirmă că proximitatea dintre momentul testului și cel al anunțului referitor la discuții a fost deliberată.

"Coreea de Nord vrea să își arate clar poziția în negocieri înainte ca acestea să înceapă”, a declarat pentru AFP Harry Kazianis, de la Center for the National Interest din Washington DC.
Phenianul pare hotărât să determine Washingtonul să renunțe la solicitările anterioare, pentru o denuclearizare completă în schimbul unor promisiuni pentru relaxarea sancțiunilor, a spus Kazianis.
Coreea de Nord nu are dreptul să folosească rachete balistice, potrivit rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, și este supusă sancțiunilor SAU și ONU din cauza programului său nuclear.