Statele Unite și Marea Britanie vor anunța un acord de reducere a tarifelor vamale pentru unele bunuri, primul astfel de acord de când președintele american Donald Trump a declanșat un război comercial global cu taxe universale, relatează Reuters.
Într-o postare de pe Truth Social, Trump a anunțat că va ține joi, la ora 17.00, ora României, o conferință de presă în Biroul Oval despre un acord comercial „complet și cuprinzător” cu Marea Britanie, dar nu a oferit alte detalii despre document, scrie News.ro

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Este probabil ca acordul să fie restrâns, Marea Britanie obținând o reducere a noilor tarife impuse de Trump pentru automobile și oțel, cele două sectoare cele mai afectate. Acordul ar putea stabili, de asemenea, modul în care cele două guverne vor aborda alte sectoare, dar nu va fi un acord de liber schimb complet, notează Reuters.
Pentru a obține această excepție, este de așteptat ca Marea Britanie să reducă propriile tarife pentru automobilele americane, în timp ce SUA doresc și o reducere a taxei britanice pe vânzările digitale care afectează giganții americani din domeniul tehnologiei.
„Ca urmare a istoriei noastre de lungă durată și a loialității noastre împreună, este o mare onoare să avem Regatul Unit ca PRIM anunț”, a spus Trump. „Multe alte acorduri, care sunt în stadii serioase de negociere, vor urma!” - promite locatarul Casei Albe.
Statele Unite au fost presate de investitori să încheie acorduri pentru a-și detensiona războiul tarifar, după ce politicile deseori haotice ale lui Trump au bulversat comerțul global cu prieteni și dușmani deopotrivă, amenințând să alimenteze inflația și să înceapă o recesiune.
Oficiali americani de rang înalt s-au angajat într-o serie de întâlniri cu partenerii comerciali de când președintele a impus, la 2 aprilie, un tarif de 10 % pentru majoritatea țărilor, împreună cu rate mai mari pentru mulți parteneri comerciali, care au fost apoi suspendate timp de 90 de zile.
Statele Unite au impus, de asemenea, tarife de 25% pentru automobile, oțel și aluminiu, tarife de 25% pentru Canada și Mexic și tarife de 145% pentru China.
Oficialii americani și chinezi urmează să poarte discuții exploratorii, sâmbătă, în Elveția, pentru o eventuală scădere a tarifelor.

Premierul Keir Starmer, care a stabilit o relație caldă cu Trump de când Partidul Laburist de centru-stânga a fost ales în iulie, urma să facă și el declarații, mai târziu, joi.
Având în vedere că economia britanică se luptă să crească, tarifele au sporit presiunea asupra guvernului său. Jaguar Land Rover și-a suspendat livrările de automobile către SUA timp de o lună. Guvernul a fost nevoit să preia controlul asupra British Steel pentru a o menține în funcțiune, iar patronii din comerțul cu amănuntul prezenți în SUA au avertizat că vor trebui să regândească lanțurile de aprovizionare și prețurile.
În încercarea de a ajunge la un acord, Marea Britanie a refuzat să își reducă standardele alimentare, care sunt strâns aliniate cu cele ale Uniunii Europene, însă sindicatul agricol britanic a declarat că unii producători americani care nu utilizează hormoni de creștere sau substanțe antimicrobiene ar putea beneficia de un acces mai mare pe piață.
Marea Britanie a exportat medicamente și produse farmaceutice în valoare de 7,2 miliarde de lire sterline (9,6 miliarde de dolari) în SUA în anul de până în septembrie 2024, fiind al doilea cel mai mare sector după automobile.
În calitate de țară independentă după Brexit, guvernul lui Starmer a încercat să construiască noi relații comerciale cu SUA, China și UE, fără a se apropia atât de mult de un singur bloc încât să le înfurie pe celelalte.
Există, de asemenea, riscuri politice interne. Sondajele arată că guvernul rămâne extrem de nepopular, ceea ce face ca orice mișcare de reducere a impozitelor pentru companiile multinaționale de tehnologie să reprezinte un risc major.
Taxa pe serviciile digitale din Marea Britanie, percepută la 2% din veniturile din Regatul Unit pentru piețele online, motoarele de căutare și platformele sociale, a fost introdusă în 2020 ca răspuns la revolta provocată de evaziunea fiscală a marilor companii tehnologice.
Este de așteptat ca în acest an să se strângă aproximativ 800 de milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari), dar companii precum Google și Amazon au transferat costul către clienți prin suprataxarea reclamelor și, respectiv, prin taxe de vânzare mai mari.