Economia chineză, a doua mare economie a lumii, a încetinit semnificativ în al doilea trimestru al acestui an, o dovadă a efectelor carantinei asupra activității economice, transmite Reuters.
Datele oficiale publicate vineri arată că Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu doar 0,4% în trimestrul aprilie-iunie 2022 față de perioada similară a anului trecut. Este cea mai slabă performanță înregistrată de economia chineză de la debutul publicării datelor statistice în 1992, excluzând contracția de 6,9% înregistrată în primele trei luni ale anului 2020 din cauza șocului inițial al pandemiei de COVID. Cifra anunțată de autoritățile chineze este mult sub avansul de 1% prognozat de analiștii intervievați de Reuters și de asemenea o încetinire dramatică după avansul de 4,8% înregistrat în primul trimestru, scrie Agerpres
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
În trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o scădere de 2,6%, față de estimările analiștilor care mizau pe un declin de 1,5% și după un avans de 1,4% în primele trei luni ale anului.
"Economia chineză s-a aflat pe marginea căderii în stagflație, însă cea mai dificilă perioadă a trecut. Putem exclude posibilitatea unei recesiuni, sau două trimestre consecutive de contracție", a apreciat Toru Nishihama, economist șef la Dai-ichi Life Research Institute în Tokyo.
Carantine totale sau parțiale au fost impuse în marile centre din întreaga țară în lunile martie și aprilie, inclusiv în capitala financiară Shanghai. Chiar dacă multe dintre aceste restricții au fost ridicate, iar datele pentru luna iunie dau semne de îmbunătățire, analiștii nu se așteaptă la o revenire economică rapidă. Autoritățile chineze își continuă politica de toleranță zero față de Covid, piața imobiliară chineză este într-o gravă cădere iar perspectivele economice mondiale s-au înrăutățit.
În primele șase luni ale acestui an, Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat un avans de 2,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Aceste cifre arată că ținta oficială de creștere pentru acest an, de aproximativ 5,5%, va fi dificil de atins atât timp cât Beijingul continuă politica de toleranță zero față de Covid. Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă ca economia chineză să înregistreze o creștere de 4% în acest an. Mulți economiști cred că spațiul de manevră al Băncii centrale a Chinei pentru relaxarea politicii monetare ar putea fi limitat de îngrijorările cu privire la ieșirile de capital, în condițiile în care Rezerva Federală americană și alte mari bănci centrale au început să majoreze agresiv dobânzile pentru a combate inflația ridicată.