Ciprian Nacu, specialist în restructurare, afirmă, în cadrul conferinței „Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României pe 2023”, că măsurile de sprijin adoptate de Guvern în perioada pandemiei de COVID și după acestea au ajutat multe dintre companiile „semnificative” din România. Acesta este de părere că o recesiune va putea fi evitată, însă „un număr semnificativ de companii se va confrunta cu dificultăți”.
„Circa 48% dintre companii (companiile cu active de peste un milion de euro – n.r.) se află în zona de dificultate, adică în zona fie de insolvență iminentă, fie zona de companii restructurabile, le numim noi, companii care se confruntă cu anumite dificultăți dar încă se află pe un trend pozitiv. Un lucru foarte interesant pe care l-am remarcat uitându-ne de la an la an la evoluția acestor companii de impact este că 43% dintre aceste companii de impact au rămas în zona de insolvență iminentă timp de 3 ani de zile. (...) Acest lucru spune foarte multe despre rezistența la schimbare și rezistența mediului de afaceri de a implementa anumite măsuri de restructurare”, a afirmat Ciprian Nacu, Head of Restructuring, CITR, în cadrul conferinței News.ro „Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României pe 2023”

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
În ceea ce privește insolvențele, acesta a arătat că în anul 2022 au existat 6700 insolvențe nou deschise dintre care doar 67 de companii făceau parte din categoria celor de impact. Conform lui Ciprian Nacu, măsurile de susținere adoptate de Guvern după pandemia de COVID au ajutat companiile să se mențină pe linia de plutire și să nu intre în insolvență.
„E un semnal pozitiv la nivelul economiei, dar dacă e să ne uităm individual la anumite companii credem că aceste măsuri de susținere le-au împiedicat cumva să ia măsuri de restructurare și să adopte o politică comercială care să ducă către dezvoltarea pe termen lung, sustenabil. Ne punem întrebarea ce se va întâmpla pe măsură ce aceste măsuri de susținere se opresc, încetează și cu siguranță multe companii se vor confrunta cu dificultăți”, a precizat acesta.
Nacu a făcut referire la datoriile pe care companiile de impact le au la bugetul de stat, arătând că mare parte dintre acestea și-au crescut datoriile către ANAF, pragul acestora crescând de aproape trei ori la finalul anului 2022 față de 30 iunie 2022.
„Dar per total am constatat că anul 2022 a fost mai pozitiv decât ne așteptam, creșterea PIB-ului a fost mai mare decât cea așteptată însă noi constatăm că multe dintre aceste companii de impact se confruntă cu dificultăți”, adaugă Ciprian Nacu.
Acesta este de părere că nu se va ajunge la o recesiune tehnică în cursul acestui an.
„Suntem de acord că o recesiune cel mai probabil va putea fi evitată, cel puțin dacă e să vorbim de o recesiune tehnică. Însă din experiența noastră și din contactul pe care îl avem cu mediul de afaceri, considerăm că un număr semnificativ de companii se vor confrunta cu dificultăți, mai ales acele companii care au fost ținute pe perfuzii timp de doi-trei ani de zile, au rămas în aceeași stare. Întrebarea este cum vor reacționa aceste companii când perfuziile vor fi scoase”, a adăugat Ciprian Nacu.
Conform acestuia, mediul antreprenorial trebuie să fie „atent” la semnalele de alarmă din piață șl să ia din timp măsuri.