FOTO Rebranding regal: timbrele, monedele, bancnotele, pașapoartele și chiar cutiile poștale din Marea Britanie vor trebui înlocuite după decesul reginei Elizabeth a II-a

FOTO Rebranding regal: timbrele, monedele, bancnotele, pașapoartele și chiar cutiile poștale din Marea Britanie vor trebui înlocuite după decesul reginei Elizabeth a II-a
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2022

După 70 de ani pe tron, Regina Elisabeta a II-a a devenit o parte intrinsecă a vieții de zi cu zi a britanicilor. Portretul, profilul și stema reginei sunt peste tot în Marea Britanie: pe scrisori, pe bancnote și monede, pe timbre, pe cutiile poștale și chiar pe produsele alimentare. Ce se va schimba odată cu decesul reginei? Totul!

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Toate cele 29 de miliarde de monede aflate în circulație în Marea Britanie au capul reginei pe ele. Cel mai recent design datează din 2015, când aceasta a împlinit 88 de ani. A fost al cincilea portret de monedă creat în timpul domniei sale, scrie G4Media.ro.

ULTIMA ORĂ Blue Air anunță de când va relua cursele. Nu are bani acum CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Blue Air anunță de când va relua cursele. Nu are bani acum

Monetăria Regală (The Royal Mint) nu va spune cum și când va începe să emită monede cu capul regelui Charles al III-lea pe ele, dar este probabil că monedele reginei vor rămâne în circulație mulți ani și că procesul de înlocuire a acestora va fi unul gradual, scrie BBC.

FOTO Rebranding regal: timbrele, monedele, bancnotele, pașapoartele și chiar cutiile poștale din Marea Britanie vor trebui înlocuite după decesul reginei Elizabeth a II-a

Prima bancnotă care a purtat un portret al reginei a fost cea de o liră din 1960.

Înainte ca toate monedele britanice să fie actualizate în vederea decimalizării în 1971, locuitorii din regat aveau în portofel mărunțiș cu figurile mai multor monarhi.

Deși nu se știe cum va arăta portretul regelui, o monedă emisă în 2018 de Monetăria Regală pentru comemorarea celei de-a 70-a aniversări a regelui a oferit un indiciu: un lucru care pare sigur este că va fi înfățișat cu fața în cealaltă parte – spre stânga. Tradiția dictează că direcția în care monarhul se uită în portretele de pe monede trebuie să alterneze pentru fiecare nou monarh.

Odată aprobate de guvern, noile modele vor fi fabricate la Monetăria Regală din Llantrisant, în sudul Țării Galilor.

Regina apare pe toate bancnotele Băncii Angliei din 1960 (bancnotele emise de băncile scoțiene și nord-irlandeze nu o reprezintă). În prezent sunt în circulație aproximativ 4,5 miliarde de bancnote individuale ale Băncii Angliei, în valoare de aproximativ 80 de miliarde de lire sterline și, ca și în cazul monedelor, acestea vor fi eliminate treptat.

Toate bancnotele și monedele vor rămâne mijloc legal de plată. Banca Angliei va anunța din timp dacă acest lucru se va schimba.

Timbrele și cutiile poștale

Începând cu 1967, toate timbrele emise de Royal Mail prezintă o siluetă în relief a profilului lateral al reginei Elisabeta a II-a.

Royal Mail va înceta acum să mai producă timbrele Regina Elisabeta a II-a – deși acestea pot fi utilizate în continuare pe scrisori și colete – și va începe procesul de creare a unor timbre noi.

VIDEO Ciucă și Ciolacu confirmă datele ascunse de Guvern și dezvăluite de Profit.ro și se explică: Nu există riscul ca România să rămână fără energie, dar Guvernul va analiza și un ”scenariu negru” CITEȘTE ȘI VIDEO Ciucă și Ciolacu confirmă datele ascunse de Guvern și dezvăluite de Profit.ro și se explică: Nu există riscul ca România să rămână fără energie, dar Guvernul va analiza și un ”scenariu negru”

Noul rege a mai apărut pe timbre, dar Royal Mail nu a vrut încă să spună cum vor arăta noile desene cu el.

FOTO Rebranding regal: timbrele, monedele, bancnotele, pașapoartele și chiar cutiile poștale din Marea Britanie vor trebui înlocuite după decesul reginei Elizabeth a II-a

Pe lângă faptul că monarhul apare pe timbre, Royal Mail pune cifrul regal pe multe cutii poștale. Mai mult de 60% din cele 115.000 de cutii poștale din Marea Britanie poartă marca EIIR a reginei Elisabeta a II-a – E de la Elisabeta și R de la Regina, care înseamnă regină. În Scoția, acestea prezintă coroana scoțiană.

În afara Scoției, toate cutiile poștale noi vor avea acum cifrul regelui – dar, cum numărul de cutii noi instalate este destul de mic, ar putea trece ceva timp până să fie văzute acestea.

Sigiliul regal pe produse

De la ketchup la cutiile de cereale și până la parfumuri, există șanse să fi văzut stema regală alături de cuvintele „By appointment to Her Majesty the Queen” pe unele dintre produsele alimentare sau alte articole. Acestea sunt produse cărora li s-a acordat o garanție regală, ceea ce înseamnă că firma care le fabrică aprovizionează în mod regulat Casa Regală.

Există circa 900 de produse de la 800 de companii gare au această atestare. Odată cu decesul monarhului, garanția regală devine nulă, iar companiile respective au la dispoziție 2 ani pentru a elimina însemnele regale de pe produse. Vor rămâne însă valabile cele emise de Charles în calitate de Prinț de Wales.

Pașapoartele rămân valabile

Toate pașapoartele britanice sunt emise în numele Majestății Sale și sunt în continuare valabile pentru călătorii, dar pentru noile pașapoarte, mențiunea de pe interiorul copertei din față va fi actualizată în Majestatea Sa.

Forțele de poliție din Anglia și Țara Galilor vor trebui să schimbe cifrul regal al Reginei Elisabeta a II-a din centrul plăcuțelor de înmatriculare a caschetelor lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
elizabeth a ii-a
monede
bancnote