Guvernul spaniol a adoptat o reformă a pensiilor fără a provoca proteste în stil francez

Perspective   
Guvernul spaniol a adoptat o reformă a pensiilor fără a provoca proteste în stil francez

Guvernul de stânga din Spania a adoptat o controversată reformă a pensiilor care a fost aprobată de sindicate, dar criticată dur de liderii oamenilor de afaceri și de opoziția conservatoare, relatează DPA.

Planul a fost aprobat de consiliul de miniștri de la Madrid, dar trebuie să treacă de Parlament, unde guvernul minoritar al premierului Pedro Sanchez este adesea susținut de partide mai mici, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Confruntări violente în Franța, după ce Macron a forțat adoptarea legii prin care crește vârsta de pensionare CITEȘTE ȘI VIDEO Confruntări violente în Franța, după ce Macron a forțat adoptarea legii prin care crește vârsta de pensionare
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Reforma pensiilor îndeplinește o cerere a Uniunii Europene, care a impus ca noile alocări de fonduri din Planul național de redresare și reziliență să depindă de aceasta. De asemenea, reforma are drept obiectiv asigurarea faptului că sistemul de pensii rămâne sustenabil din punct de vedere financiar, în contextul în care ieșirea la pensie a generației așa-numite "baby boomers", care include persoanele născute între 1946 și 1964, este iminentă.

Printre alte lucruri, veniturile din fondul de pensii vor fi ameliorate printr-o creștere lentă, dar constantă a contribuțiilor. În același timp, subvențiile de la stat și pensiile mici vor fi majorate.

Introducerea unei "cote de solidaritate" reprezentând contribuții sociale ale persoanelor cu venituri mari este de asemenea avută în vedere.

Liderul Partidului Popular (PP) de opoziție, Alberto Nunez Feijoo, a respins în primul rând plănuita creștere a contribuțiilor, catalogând-o drept "o nouă taxă pe muncă și talent". Partidul său a anunțat că va reforma din nou sistemul de pensii dacă va câștiga alegerile de la sfârșitul anului și va reveni la putere.

Spre deosebire de Franța, unde guvernul lui Emmanuel Macron s-a confruntat cu proteste masive în demersul său de a trece o reformă a pensiilor, în Spania nu au existat astfel de conflicte sociale, în pofida dezbaterilor încinse.

Reforma franceză va duce la creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. În Spania, pe de altă parte, vârsta de ieșire la pensie nu este o chestiune arzătoare, întrucât a fost crescută gradual din 2013 și va ajunge la 67 de ani până în 2027. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
pensie