Kim Jong Un recunoaște o "gravă situație economică" în Coreea de Nord și cere măsuri urgente

Perspective   
Kim Jong Un recunoaște o "gravă situație economică" în Coreea de Nord și cere măsuri urgente

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a avertizat pe principalii lideri ai Partidului Muncitorilor, aflat la putere, că țara se confruntă cu "o gravă situație" economică și îndemnat la măsuri urgente pentru a o remedia, relatează AFP.

Declarațiile sale, citate luni de presa oficială, intervin în contextul unei sesiuni plenare a partidului deschisă sâmbătă, cu câteva zile înainte deexpirarea ultimatumului dat la sfârșitul anului de Phenian Washingtonului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În lipsa unor progrese în cadrul discuțiilor despre programul nuclear nord-coreean, Kim Jong Un a promis Statelor Unite un "cadou de Crăciun".

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Primarul Timișoarei Nicolae Robu, trimis în judecată alături de alte opt persoane în dosarul vânzării mai multor imobile, majoritatea situate în centrul vechi al orașului CITEȘTE ȘI Primarul Timișoarei Nicolae Robu, trimis în judecată alături de alte opt persoane în dosarul vânzării mai multor imobile, majoritatea situate în centrul vechi al orașului

Dictatorul nord-coreean, care prezidează această sesiune, a subliniat că a venit momentul ca dezvoltarea economică a țării ”să ia o cotitură decisivă”.

LIPSĂ DE STATISTICI OFICIALE

El le-a prezentat liderilor partidului "sarcini" de îndeplinit "pentru a îndrepta de urgență situația gravă pe care o întâmpină principalele sectoare industriale ale economiei naționale", scria luni agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Coreea de Nord nu publică niciodată statistici economice, iar singurele cifre disponibile cu privire la rezultatele financiare provin din străinătate.

În iulie, Banca Centrală sud-coreeană a estimat o scădere cu 4,1% a creșterii economice în 2018 a țării, supusă sancțiunilor internaționale,cea mai importantă contracție de după foametea devastatoare din anii '90.

În urma unei apropieri în 2018, negocierile cu privire la programul nuclear nord-coreean se aflăîn impas de după eșecul summitului de la Hanoi, în februarie, între Kim Jong Un și președintele american Donald Trump.

Putin îi mulțumește lui Trump pentru informațiile care au contribuit la dejucarea unor atacuri CITEȘTE ȘI Putin îi mulțumește lui Trump pentru informațiile care au contribuit la dejucarea unor atacuri

TENSIUNI DUPĂ TIRURI DE RACHETĂ

Coreea de Nord a efectuat recent o serie de teste la baza de lansare de rachete cu rază lungă de acțiune de la Sohae, în urma unei succesiuni de tiruri de proiectile în săptămânile precedente. Mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU interzice, cu toate acestea, Phenianului să dezvolte un program balistic.

În vederea unei disipări a tensiunilor, Rusia și China, principalii doi aliați ai Coreei de Nord, au depus la jumătatea lui decembrie, la Consiliul de Securitate al ONU, un proiect de rezoluție privind o reducere a sancțiunilor, sub rezerva unor progrese către ”denuclearizare”. Tokyo a apreciat recent că este ”prea devreme” pentru  ridicare a sancțiunilor.

KCNA scrie că această sesiune plenară a intrat luni în a treia zi - oentru prima oară din 1990. De atunci ea dura doar două zile.

”Decizia Phenianului de a găzdui o sesiune plenară timp de mai multe zile ilustează gravitatea cu care analizează situația internă și extrenă”, apreciază Cheong Seong-Chang, un cercetător la Institutul Sejong.

INDUSTRIE ȘI APĂRARE

Pe de altă parte, Kim Jong Un a pus accentul asupra armamentului, Apărării și politici externe în cadrul reuniunii, potrivit KCNA, citată de Reuters.

Dictatorul a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri ”pozitive și ofensive în vederea garantării totale a suveranității și securității țării, așa cum cere situația”, potrivit aceleiași surse.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de nord
kim jong un