În timp ce, în România, procesul birocratic și teama legată de neîncasarea TVA fac imposibilă comercializarea de către persoane fizice a energiei regenerabile produse, în statul California nu va mai fi permisă construcția de case fără ca acestea să nu fie dotate cu panouri solare.
California ar fi primul stat membru al SUA care va introduce o astfel de obligativitate. Dacă pe termen lung poate fi anticipată o reducere a costurilor, pe termen scurt, o astfel de decizie va majora prețul locuințelor și în special pe cel al finanțării achiziției.
Actul normativ din California urmează să intre în vigoare începând cu 2020 și va fi aplicat noilor clădiri rezidențiale cu maximum trei etaje.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În 2012, California a adoptat un act normativ pe aceeași temă care impunea construirea acoperișurilor noilor case astfel încât acestora să le fie adăugate cu ușurință panouri solare.
În prezent, aproximativ o cincime din casele noi din California sunt dotate cu panouri solare.
"Trecerea la 100% este un salt foarte mare", susține Stuart Waldman, președintele Asociației de Comerț și Industrie din San Fernando Valley, care se opune noilor prevederi.

Potrivit LA Times, noile prevederi accentuează conflictul dintre 2 politici presante pentru statul californian: reducerea emisiile de gaze cu efect de seră - exacerbat, cel puțin pe termen scurt, în opinia publicației - și costurile din ce în ce mai mari ale locuințelor.
Creșterea bruscă a costurilor locuințelor este cauzată în principal de majorarea costurilor impuse de reglementări, susține Issi Romem, economist-șef al BuildZoom, un site de analiză a datelor privind permisele, citat de LA Times. "Prețurile locuințelor s-au desprins de la costurile de construcție", susține Romem, care indică drept principal responsabile planurile urbanistice zonale care limitează numărul de locuințe ce pot fi construite în cartiere foarte căutate.
Legislația recent adoptată în domeniu de statul californian va conduce la o scumpire a unei locuințe (pentru o singură familie) în medie cu 9.500 de dolari, sumă care include impactul noilor tarife introduse de administrația Trump pe panourile solare importate.

Administrația locală își apără proiectul, susținând că, potrivit calculelor sale, după plata avansului mai ridicat, ratele la creditele lunare vor urca doar cu 40 de dolari pe lună, în timp ce factura la electricitate va fi redusă cu 80 de dolari pe lună. În opinia guvernanților, cei 40 de dolari economisiți pe lună ar compensa cu vârf și-ndesat majorarea avansului ca urmare a transmiterii către utilizatorii finali a costurilor suplimentare de către constructori.
Instituțiile bancare estimează că o majorare cu 9.500 de dolari a unei case de 500.000 de dolari va majora avansul de 20% cu aproximativ 2.000 de dolari și rata la un credit ipotecar pe 30 de ani, cu o dobândă de 4,39%, cu 50 de dolari pe lună.
Potrivit acestora, astfel de costuri suplimentare nu ar trebui să fie o problemă în California de Sud și San Francisco Bay Area, dar ar fi o problemă în cazul zonelor cu venituri mai mici, care oricum se confruntă cu prețuri la locuințe în ascensiune.
Chiar dacă și România are o politică de susținere a instalării de panouri solare în locuințele particulare, implementarea acesteia este una extrem de dificilă.
În prezent, potrivit programului Casa Verde, persoanele fizice pot solicita până la 3.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru a-și instala panouri solare presurizate sau până la 8.000 de lei pentru instalarea unor pompe de căldură (exclusiv pompele de căldură aer-aer).
Probleme apar în faza premergătoare, persoana fizică fiind nevoită să depună 12 documente (certificate, adeverințe, etc) pentru a accesa programul.
Însă marea problemă apare la final. Aceste instalații produc energie multă în momente în care consumul este redus (ziua și vara), de aceea fiind necesară achiziționarea unui sistem complex de baterii de înmagazinare a energiei. Pentru a face față relativ onorabil consumului în orice zi a anului, capacitatea instalată de producție ar trebui să fie mai mare de câteva ori decât cea a consumului mediu.
Ce te faci însă în zilele de vară, cu soare, când panourile solare produc energie mult mai mare decât consumul locuinței? În SUA și restul Europei, persoanele fizice au posibilitatea de a introduce și, implicit, vinde energia suplimentară în sistem și astfel să-și poată amortiza investiția inițială, costisitoare pentru o persoană fizică. Nu și în România, unde, în pofida existenței unei legislații principale, inexistența legislației secundare și mai ales, poziția Ministerului de Finanțe de a încasa TVA pe energia vândută, face imposibilă orice vânzare de energie produsă “pe persoană fizică”.