Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcționează și să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, menționând că în prezent instituția lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens.
"Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanție returnare în fiecare weekend și până acum fie am fost eu mai norocos, fie în județul Bacău lucrurile funcționează mai bine decât în alte județe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcționeze. Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, așa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcționează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alta cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, și la casa de marcat lăsăm și pet-urile goale și primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea", a subliniat Mircea Fechet, la conferința "Curățenia de primăvară în România", ediția 2024, organizată de DC Media Group.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Întrebat despre situațiile în care populația cumpără produse și apoi lasă ambalajele la coșul de gunoi, fără să colecteze cantități mai mari, ministrul Mediului a afirmat că în marile orașe din alte țări, în care există sistem de garanție - returnare, a constatat că în scurt timp după ce ambalajul este abandonat vine o altă persoană care are nevoie de garanția respectivă și valorifică ambalajul, scrie Agerpres.
Pe de altă parte, în ceea ce privește abandonarea deșeurilor în jurul marilor orașe, Fechet a menționat că îngroparea sau incendierea deșeurilor constituie o infracțiune, dar problema nu ține de legislație, ci de modul în care aceasta este pusă în aplicare. Ministrul Mediului a spus că, dacă ne uităm la statistici, în România nu ne putem lăuda cu multe dosare soluționate. În aceste condiții, ministrul Mediului consideră că o măsură mai eficientă decât sancțiunea penală dar și față de cea contravențională este măsura confiscării mijlocului de transport cu care se transportă ilegal deșeurile. El a precizat că măsura este eficientă dar e greu a aplicat pentru că instituțiile din domeniu au puțini angajați.
Deputata USR, Diana Buzoianu, vicepreședinta Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, a declarat că în acest moment nu există mecanismele necesare prin care oamenii care poluează să plătească cu adevărat. Ea a spus că din interpelările făcute la Ministerul Public, la Ministerul Justiției, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, peste 90% din dosarele care privesc gestionarea deșeurilor ajung să fie clasate sau soluționate cu renunțare la urmărirea penală. Diana Buzoianu a mai spus că din informațiile primite de la Ministerul Public, în ultimii trei ani a existat un singur dosar pentru infracțiunea de arderi ilegale trimis în judecată.