Parchetul European anunță 38 de percheziții domiciliare în București, Ploiești, Cluj și Ialomița în cadrul unei anchete privind o fraudă de 15 milioane de euro. Sunt vizate șase proiecte IT finanțate cu bani europeni

Parchetul European anunță 38 de percheziții domiciliare în București, Ploiești,  Cluj și Ialomița în cadrul unei anchete privind o fraudă de 15 milioane de euro. Sunt vizate șase proiecte IT finanțate cu bani europeni
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 nov 2023

În cadrul a două anchete în curs de desfășurare privind o presupusă fraudă de 15 milioane de euro, condusă de Parchetul European (EPPO) la București (România), 38 de percheziții domiciliare au fost efectuate la 7 noiembrie 2023, se arată într-un comunicat al instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, inclusiv în București, Ploiești, Cluj și în județul Ialomița. De asemenea, au fost efectuate măsuri de investigație în Cipru, Cehia și Malta, precum și în Monaco și Statele Unite, prin cooperare internațională.

FOTO Grupul hotelier de lux Hyatt își pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI FOTO Grupul hotelier de lux Hyatt își pregătește intrarea în România

În cauză sunt vizate șase proiecte IT finanțate de UE, pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare.

Firma suspecta principala e Cymbiot Solutions, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei. Unic acționar și administrator e Vasile Alin Cătălin.

Unul din proiectele vizate este platforma inovativă R.A.R.E. În descrierea proiectului se arată că acesta ”este conceput pentru a sprijini inovația și a crește productivitatea prin crearea unui produs inovator complex și a serviciilor inovatoare bazate pe acest produs. Se urmărește crearea unei platforme inovative (R.A.R.E – Resource Allocation and Reservation Enabler) integrate pentru identificarea și rezervarea resurselor disponibile prin și de la diverse surse cu ajutorul a patru componente digitale: Cloud Computing, IoT (Internet of Things), AI (Artificial Intelgience), prelucare și procesare imagini video ce are ca scop creșterea competitivității economice a societății.”

Potrivit investigației, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au prezentat documente false sau inexacte, cu servicii supraevaluate sau servicii care nu au fost niciodată prestate, precum și facturi frauduloase pentru achiziționarea de bunuri – obținând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE de cel puțin 15 milioane de euro.

Anul acesta \ CITEȘTE ȘI Anul acesta "aproape sigur" va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, spun oamenii de știință din UE. Cel mai cald octombrie din lume

Beneficiarii sunt suspectați că, ulterior, au creat circuite financiare interne și internaționale frauduloase, pentru a canaliza fondurile în interes propriu.

Unele dintre persoanele investigate au fost aduse la biroul EPPO din București pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare.

Faptele cercetate ar putea constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani.

viewscnt
Afla mai multe despre
parchetul european
percheziții