Poziția Beijingului față de Ucraina "dăunează imaginii Chinei", spune Comisarul european pentru comerț

Poziția Beijingului față de Ucraina "dăunează imaginii Chinei", spune Comisarul european pentru comerț

Valdis Dombrovskis

Profit.ro
Profit.ro
scris 25 sep 2023

Refuzul Beijingului de a condamna invazia Rusiei în Ucraina "dăunează imaginii Chinei", a avertizat comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

"Există (...) un risc de reputație pentru China", a declarat comisarul, în fața studenților de la Universitatea Tsinghua din Beijing, iar această poziție "dăunează imaginii țării, nu doar în ochii consumatorilor europeni, ci și a întreprinderilor", scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Horia Constantinescu, ANPC, despre zborurile anulate: Noua lege a Protecției Consumatorilor este blocată în Parlament de către o anumită formațiune politică, foarte apropiată de cei de la Wizz Air CITEȘTE ȘI Horia Constantinescu, ANPC, despre zborurile anulate: Noua lege a Protecției Consumatorilor este blocată în Parlament de către o anumită formațiune politică, foarte apropiată de cei de la Wizz Air
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru comerț și economie, a făcut un apel către viitorii lideri chinezi, la universitatea de elită Tsinghua, să acorde prioritate deschiderii, după ce noile legi au îngreunat activitatea întreprinderilor internaționale în această țară.

"Ne aflăm la o răscruce de drumuri. Putem alege o cale spre relații reciproc avantajoase. Una care se bazează pe un comerț și investiții deschise și echitabile și pe a lucra împreună la marile provocări ale timpului nostru", a declarat Dombrovskis. "Sau, putem alege o cale care ne îndepărtează încet-încet. În care beneficiile comune de care ne-am bucurat în ultimele decenii slăbesc și se estompează. Și, ca urmare, unde oamenii și economiile noastre se confruntă cu oportunități reduse".

El a remarcat că succesul economic al Chinei s-a bazat pe globalizare, consumatorii din UE cumpărând bunurile care au scos sute de milioane de oameni din sărăcie. "Dorința de a se deschide și de a se reforma a sprijinit creșterea, dezvoltarea, crearea de locuri de muncă și prosperitatea, bazate pe un angajament global."

Dar letonul a avertizat că "atât UE, cât și China se confruntă cu vânturi politice și economice semnificative. Iar unele dintre aceste vânturi din față ne pot face să ne îndepărtăm".

Cel mai puternic a fost faptul că China nu a condamnat Rusia pentru invadarea Ucrainei. Beijingul susține integritatea teritorială a statelor "așa că este foarte dificil pentru noi să înțelegem poziția Chinei față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece încalcă propriile principii fundamentale ale Chinei", a declarat Dombrovskis.

Meta va lansa săptămâna asta mai mulți chatboți CITEȘTE ȘI Meta va lansa săptămâna asta mai mulți chatboți

De asemenea, a afectat imaginea țării, "nu numai în rândul consumatorilor europeni, ci și al întreprinderilor", o treime dintre companiile UE din China afirmând că acest lucru le face mai puțin probabil să investească în continuare.

Multe dintre ele "își pun deja sub semnul întrebării poziția în această țară" din cauza unui "mediu de afaceri mai politizat", a spus el.

"Acest lucru a dus la mai puțină transparență, la un acces inegal la achiziții publice, la standarde și cerințe de securitate discriminatorii și la cerințe de localizare și transfer de date".

El a menționat ca exemple noua Lege a relațiilor externe și Legea antispionaj actualizată. "Ambiguitatea acestora lasă prea mult loc de interpretare. Acest lucru înseamnă că întreprinderile europene se străduiesc să își înțeleagă obligațiile de conformitate: un factor care diminuează semnificativ încrederea în afaceri și descurajează noi investiții în China."

El a respins acuzațiile chinezești potrivit cărora UE a devenit mai protecționistă, afirmând că a trebuit să fie "forțată să devină mai asertivă" din cauza concurenței neloiale și a amenințărilor la adresa securității din partea Chinei.

"UE nu își poate permite să fie neprotejată atunci când se abuzează de deschiderea noastră sau când securitatea noastră națională este în pericol", potrivit Financial Times. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
ucraina
comert