ULTIMA ORĂ VIDEO Habemus Papam! Fum alb la Vatican

Life   
ULTIMA ORĂ VIDEO Habemus Papam! Fum alb la Vatican

Fum alb a ieșit pe coșul de deasupra Capelei Sixtine, la Vatican, care anunță alegerea unui Papă de către conclav, un semn aclamat de o mulțime dezlănțuită în Piața Sfântul Petru.

Numele noului papă urmează să fie anunțat în scurt timp.

Urmărește-ne și pe Google News

Fumul alb anunță alegerea unui nou Papă, al cărui nume urmează să fie dezvăluit din balconul Bazilicii Sf, Petru de către cardinalul protodiacon, francezul Dominique Mamberti.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Procedura

După ce este ales noul papă, ultimul dintre cardinalii din rândul ordinului diaconilor îi convoacă pe maestrul celebrărilor pontificale și pe secretarul Colegiului Cardinalilor.

Noul ales va fi întrebat: Acceptasne electionem de te canonice factam in Summum Pontificem? (Accepți alegerea ta canonică ca Suveran Pontif?), iar în caz afirmativ, va fi întrebat: Quo nomine vis vocari? (Cum vrei să fii numit?), întrebare la care va răspunde cu numele său pontifical.

După acceptare, buletinele de vot sunt arse, astfel încât clasicul fum alb poate fi văzut din Piața Sfântul Petru.

EXCLUSIV FOTO Două dintre cele mai importante artefacte ale României, împrumutate unui muzeu din străinătate, au fost asigurate fiecare la valoarea coifului de la Coțofenești CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Două dintre cele mai importante artefacte ale României, împrumutate unui muzeu din străinătate, au fost asigurate fiecare la valoarea coifului de la Coțofenești

La sfârșitul conclavului, noul Suveran Pontif se retrage în așa-numita „Cameră a lacrimilor”, adică sacristia Capelei Sixtine, unde va îmbrăca pentru prima dată veșmintele papale - pregătite în trei mărimi - cu care se va prezenta mulțimii de credincioși, care se adună imediat în Piața Sfântul Petru, la vederea fumului alb și la auzul clopotelor care răsună a sărbătoare.

După rugăciunea pentru noul Suveran Pontif și omagiul cardinalilor, este intonat imnul Te Deum, care marchează sfârșitul Conclavului.

Urmează anunțul alegerii, Habemus papam, apariția papei precedată de crucea procesională, care va oferi binecuvântarea solemnă Urbi et Orbi.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, în reședința sa de la Casa Santa Marta din Vatican, a anunțat biroul Sfântului Scaun.

Anterior a făcut o baie de mulțime în papamobil - VEZI AICI

Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio, 17 decembrie 1936, Buenos Aires, Argentina – 21 aprilie 2025, Vatican) a fost al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales în data de 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Înainte de alegerea sa, a fost arhiepiscop de Buenos Aires din 1998. A fost primul papă originar de pe continentul american, primul iezuit și primul papă neeuropean după Papa Grigore al III-lea (731–741).

Viața și formarea

Jorge Mario Bergoglio s-a născut într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată. A studiat chimia în Buenos Aires, apoi a urmat seminarul iezuit din cartierul Villa Devoto. În 1958 a devenit novice în Societatea lui Isus. A obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel, după care a predat literatură și psihologie în instituții catolice din Santa Fe și Buenos Aires.

FOTO Noul Complex Sportiv Corvinul 1921 din Hunedoara va avea o capacitate de 10.000 locuri. Când va fi gata CITEȘTE ȘI FOTO Noul Complex Sportiv Corvinul 1921 din Hunedoara va avea o capacitate de 10.000 locuri. Când va fi gata

Unul dintre formatorii săi spirituali a fost preotul greco-catolic Ștefan Czmil, refugiat ucrainean, care l-a inițiat în spiritualitatea creștină răsăriteană.

Parcurs ecleziastic

A fost hirotonit preot în 13 decembrie 1969. În 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires, iar în 1998 a devenit arhiepiscop. Ulterior, i-a fost încredințată și jurisdicția asupra credincioșilor de rit bizantin din Argentina, inclusiv a celor aparținând Bisericii Române Unite cu Roma.

A devenit cardinal în consistoriul din 21 februarie 2001, numit de Papa Ioan Paul al II-lea.

Una dintre cele mai tensionate confruntări publice a avut loc în 2010, când s-a opus proiectului de lege privind căsătoria între persoane de același sex, calificându-l drept „un război distructiv contra planului lui Dumnezeu”. Totuși, în plan pastoral, s-a pronunțat în favoarea unei soluții de compromis prin recunoașterea uniunilor civile, propunere care nu a fost sprijinită de majoritatea episcopilor argentinieni.

Pontificatul

La 13 martie 2013, conclavul cardinalilor l-a ales papă sub numele de Francisc, în amintirea Sfântului Francisc de Assisi. Slujba de inaugurare a pontificatului a avut loc pe 19 martie 2013, la care a participat și patriarhul ecumenic Bartolomeu I – un gest de deschidere ecumenică fără precedent în epoca modernă.

DE ASTĂZI Programul „Străzi deschise - București, Promenadă urbană” revine pe Calea Victoriei și în cartiere. Ce este nou în 2025 CITEȘTE ȘI DE ASTĂZI Programul „Străzi deschise - București, Promenadă urbană” revine pe Calea Victoriei și în cartiere. Ce este nou în 2025

În 2014, Papa Francisc s-a întâlnit la Ierusalim cu același patriarh ortodox, iar în 2016, în Havana, a avut o întâlnire istorică cu patriarhul Chiril I al Moscovei, în urma căreia a fost semnată o declarație comună privind reconcilierea dintre ortodocși și greco-catolici.

După izbucnirea războiului din Ucraina în 2022, a inițiat mai multe apeluri pentru pace, a trimis ajutoare umanitare prin cardinali special trimiși și a consacrat Rusia și Ucraina Maicii Domnului într-un act solemn de rugăciune.

Limbi și interese personale

Papa Francisc vorbea fluent spaniola, italiana, engleza, franceza, latina și germana. Avea noțiuni de portugheză. Îi aprecia pe scriitorii Hölderlin, Borges și Dostoievski, era pasionat de cinematografia neorealistă italiană și susținea echipa de fotbal San Lorenzo de Almagro.

Pe 24 noiembrie 2017 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

În perioada 31 mai – 2 iunie 2019, Papa Francisc a efectuat o vizită apostolică în România, sub genericul „Să mergem împreună!”. Pe 2 iunie, la Blaj, a prezidat beatificarea episcopilor greco-catolici morți în închisorile comuniste.

viewscnt
Afla mai multe despre
papa francisc