Primarul orașului Duisburg, Sören Link, a făcut un apel public pentru aplicarea de măsuri mai stricte împotriva imigranților din România și Bulgaria despre care se susține că ar abuza de sistemul german de asistență socială, scrie publicația bulgară TRUD, preluată de Rador Radio România.
Link și-a exprimat poziția într-un mesaj pe Instagram, în care a distribuit un articol din Welt cu titlul: „Imigrația oamenilor săraci din Europa de Sud-Est poate și trebuie oprită”.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
„Vreme de aproape un deceniu și jumătate, numeroase orașe au avut de suferit din cauza afluxului de migranți fără studii din România și Bulgaria, dintre care unii se bazează și pe fraude viclene cu statul. Noul guvern federal ar putea oferi o facilitate – aceasta este de mult așteptată”, scrie Welt.
În multe cazuri, acest tip de câștigare a banilor este împletit cu crima organizată. Potrivit lui Sören Link, „rețele infracționale introduc ilegal aceste persoane în Germania pentru ca acestea să poată primi în mod fraudulos beneficii sociale aici”. O mare parte din acești bani, însă, trebuie să fie predată de ei persoanelor de la care primesc amenințări și care aranjează lucrurile în culise. Prin urmare, și cei care beneficiază fraudulos de bani sunt adesea victime, notează Welt.
„Lucrează cinci ore pe lună și câștigă 2700 de euro”
Welt scrie că datele arată că situația din regiunea Ruhr este mai mult decât clară: doar 17% din cei aproximativ 26.000 de bulgari și români din Duisburg au un loc de muncă, iar în Gelsenkirchen procentul este și mai mic – doar 13% din cei 12.000 de imigranți est-europeni sunt angajați legal.
O practică ce poate fi descrisă drept o înșelătorie, dar deocamdată legală, devine din ce în ce mai cunoscută în aceste orașe: „Oamenii lucrează aproximativ cinci ore pe lună pentru a câștiga 175 de euro pe lună. Cu acest venit salarial minim, ei au dreptul la beneficii sociale suplimentare. Asta caută ei. Pot asigura cu ușurință un venit de până la 2.700 de euro pe lună pentru o familie de șase persoane”, a afirmat primarul, referindu-se la un mecanism prin care unii imigranți ar beneficia de sistemul german de asistență socială.
„De ce există această stigmatizare a unei minorități? Este oare necesar să folosim termenul «imigrație din cauza sărăciei»? Este necesar să se acorde o atenție specială migranților săraci din România și Bulgaria? Unii politicieni din zona Ruhr ar trebui să fie pregătiți pentru astfel de întrebări critice. Într-o discuție cu ziarul Welt, aceștia solicită acum restricții drastice asupra imigrației pentru migranții săraci din Europa de Sud-Est. Și cer, de asemenea, eliminarea factorilor care atrag asta”, scrie Welt.

„Dar, oricât de onorabilă ar fi teama de stigmatizare, oricine o amintește pare arogant. A le cere altora să tacă despre o problemă care nu te privește este ieftin și ușor. La urma urmei, imigrația oamenilor săraci din România și Bulgaria este doar un efect secundar al liberei circulații a lucrătorilor în întreaga UE. Întreaga Germanie beneficiază de acest lucru – de exemplu, sub forma personalului medical sau a medicilor necesari urgent. Cu toate acestea, efectul secundar nedorit afectează doar aproximativ o duzină de orașe, majoritatea fiind situate în regiunea Ruhr. Acolo sunt atrași un număr de peste medie de români și bulgari cu niveluri de educație extrem de scăzute și oportunități la fel de limitate pe piața muncii”, continuă autorul articolului, Till-Reimer Stoldt.
Trebuie să muncească sau să plece, spune primarul din Duisburg
„Toți cei care intră în Germania în baza liberei circulații a lucrătorilor trebuie să își câștige existența pentru ei și familia lor – altfel trebuie să părăsească țara”, a declarat primarul orașului Duisburg, Sören Link, care speră că noul guvern federal, condus de cancelarul Friedrich Merz, va lua măsuri concrete pentru a rezolva această situație.

Politicienii germani din zona Ruhr solicită acces liber la datele persoanelor suspectate de fraudă în sistemul de asistență socială, pentru a facilita identificarea și deportarea rapidă a celor care abuzează de acest sistem. Politicienii vor, de asemenea, să întărească controalele la frontieră pentru a împiedica intrarea infractorilor în țară.
„Problema este cunoscută și mă bazez pe noul guvern federal să ia măsuri acum”, a concluzionat Sören Link.
Problema a ieșit la iveală chiar înainte de luna februarie, anul acesta. O percheziție efectuată în februarie într-o clădire înaltă din Duisburg, cunoscută sub numele de „Gigantul Alb”, a scos la iveală o fraudă la fel de amplă în domeniul asistenței sociale. În principal, bulgarii și românii aveau copii înregistrați acolo și primeau alocații pentru aceștia, chiar dacă ei nu locuiau acolo. Sute de mii de euro au fost furați în acest fel. Potrivit Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, numai această acțiune a prevenit pagube de milioane de dolari.