Parlamentul, prin vot final în Camera Deputaților, a adoptat proiectului prin care, la plățile efectuate cu carduri de credit sau de debit, operatorii economici vor avea obligația să emită bon fiscal tipărit doar la solicitarea clienților.
ANAF a pregătit un proiect pentru actualizarea ordinului de președinte privind acte administrativ fiscale emise de Fisc și tipărite prin intermediul centrului de imprimerie masivă, valabile fără semnătura persoanelor împuternicite ale ANAF și fără ștampila organului fiscal emitent. Pe listă vor fi introduse 22 de formulare, alte 5 vor fi eliminate, iar în cazului unuia se modifică denumirea.
Începând cu data de 01 ianuarie 2025, intră în vigoare obligația contribuabililor mici de a depune la organul fiscal central declarația cuprinzând informații din evidența contabilă și fiscală, denumită Declarația informativă D406 (SAF-T), conform prevederilor legale*.
Un proiect de lege inițiat de Guvern reglementează regimul juridic al îndeplinirii actelor și procedurilor notariale în formă electronică. Digitalizarea activităților notariale se va termina în 18 luni după ce proiectul va fi și aprobat de Parament și publicat în Monitorul Oficial, arată termene.ro.
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind activitatea notarială electronică, prin care vor fi digitalizate mai multe activități, printre care consultațiile, păstrarea documentelor, datarea certă și legalizarea traducerilor.
Guvernul a aprobat, prin hotărâre, extinderea atribuțiilor caselor de cultură ale studenților și Complexului Cultural Sportiv Studențesc "Tei", instituții autonome aflate sub autoritatea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Termenul limită până la care contribuabilii pot achita debitul principal aferent Timbrului Monumentelor Istorice, prin eșalonare de plată, va fi prelungit de la 25 noiembrie 2024 până la 25 mai 2026, conform unui proiect de ordonanță de urgență redactat în acest sens.
România și Marea Britanie și-au actualizat, cu prilejul vizitei premierului Ciolacu la Londra, convenția pentru eliminarea dublei impuneri, modificările fiind necesare pentru candidatura României de aderare la OCDE, precum și ca urmare a intrării în vigoare a unor prevederi ale Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit.
Președintele Iohannis a promulgat legea care stabilește că salariul de bază minim brut pe țară este calculat astfel încât să aibă ”nivelul orientativ” de 47%-52% în raport cu câștigul salarial mediu brut. Noua lege transpune în legislația națională directiva europeană privind salariul minim european. Inspecția Muncii va avea dreptul să controleze frecvent angajatorii care nu respectă noile norme, iar aplicarea normelor privind salariul minim va fi obligatorie pentru toate firmele care participă la procedurile de achiziții publice sau concesiuni, urmând a fi excluse de la acestea în caz contrar.
Liberalii au solicitat, pentru a doua săptămână la rând, amânarea votului final în Camera Deputaților asupra proiectului prin care, la plățile efectuate cu carduri de credit sau de debit, operatorii economici vor avea obligația să emită bon fiscal tipărit doar la solicitarea clienților. Majoritatea parlamentară susține că trebuie clarificat dacă măsura ar necesita reavizarea caselor de marcat, în timp ce opoziția arată că măsura este opțională, iar operatorii economici pot alege să tipărească în continuare bonul chiar dacă nu cere clientul, fără a fi obligați la vreo modificare a caselor de marcat.