Cinematografia românească nu va mai beneficia de scutirea taxelor vamale pentru importurile de echipamente specifice indutriei, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern și prezentate anterior de Profit.ro. Stimulente acordate producătorilor din impozitul pe profit sunt eliminate și ele. Totodată, de taxa de 3% din descărcarea contra cost a producțiilor audio-vizuale, prin internet sau telefonie, și de taxa de 4% din abonamente sau tranzacții pentru platformele de streaming nu vor mai fi scutiți, ca până acum, furnizorii cu audiență sub 1% și/sau venituri de până la 65.000 euro.
Reglementarea ce include această obligație, denumită Net-Zero Industry Act (NZIA), a fost aprobată în mai de către Consiliul UE și publicată în iunie în Jurnalul Oficial al Uniunii.
Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță cu măsuri fiscale, vizând clarificări și eliminări de obligații la e-Factură, amânarea până la 1 iulie a obligațiilor privind nota de conformare la e-TVA, măsuri în vederea combaterii evaziunii în domeniul produselor accizabile, precum și modificări privind impozitul pe venit și alte aspecte fiscal bugetare, a anunțat executivul. De asemenea, s-a clarificat că identificarea prin CNP la e-Factură este opțională și s-a reglementat înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod.
Pe final de an, Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect de ordonanță de urgență care aduce completări cadrului fiscal pe anul 2025. Prevederile noi pentru e-Factura, e-TVA, e-Transport și unele care vizează persoanele fizice, pe impozitarea transferurilor de terenuri și impozitarea pensiilor venite din străinătate sunt explicate, pentru Profit.ro, de consultantul fiscal Veronica Duțu.
Competența notarilor publici în privința deschiderii procedurii notariale succesorale va fi extinsă din circumscriptia teritorială a judecătoriei în care își au biroul individual sau societatea profesională notarială în circumscripția unui tribunal, conform unui proiect de lege promulgat de șeful statului. Totodată, notarii vor putea fi suspendați nu doar pentru neachitarea obligațiilor bănești profesionale, ci și a impozitelor, tarifelor și a oricăror alte obligații bănești datorate bugetului de stat sau bugetului local, în legătură cu exercitarea profesiei.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect cu ample modificări fiscale vizând schimbări la e-Factură (eliminarea unor obligații și clarificări, e-TVA (amânarea până la 1 iulie a obligațiilor privind nota de conformare), modificări la impozitul pe profit din tranzacții cu persoane afiliate, la impozitul datorat din schimburi de terenuri agricole în scop de comasare, inclusiv de către microîntreprinderi, clarificări la impozitul suplimentar și impozitul pe venit, precum și un regim mult mai restrictiv la accize, unde firmele considerate cu risc fiscal (din domenii tutun, energie, carburanți) vor fi nevoite să constituie garanții de 120% din valoarea produselor pe care intenționează să le primească sau să le elibereze pentru consum.
Participarea și votul online, de la distanță, vor fi permise în cazul tuturor formelor de organizare a societăților - în comandită simplă, în comandită pe acțiuni, în nume colectiv, respectiv a societăților cu răspundere limitată și a societăților pe acțiuni -, conform unui proiect de lege promulgat de șeful statului.
ANAF a pregătit introducerea unui formular care va trebui depus lunar de către operatorii de platforme digitale de transport alternativ, Uber, Bolt și BlackCab. Formularul va conține date despre firmele care operează pe aceste platforme, despre autoturisme, sumele încasate pentru curse, kilometri parcurși, precum și despre șoferi, cum ar fi nume și CNP. Scopul noii declarații lunare pe care ANAF o introduce pentru Uber, Bolt și BlackCab este să combată munca la gri, situațiile în care firmele declară că unii șoferi lucrează un număr redus de ore, dar din datele operatorilor de platforme reiese că lucrează mult mai mult. De asemenea, peste 56.000 de conducători auto care lucrau pe cele trei platforme, nu figurau ca salariați la nivelul anului trecut.
Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordin pentru clarificarea unor reglementări contabile ce vizează obligații privind Declarația de trezorerie, obligațiile companiilor care sunt delistate de pe o piață reglementată, precum și contabilizarea de către membrii unui grup fiscal, a impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Anul 2025 aduce unele noutăți pentru firme, printre care și obligația întocmirii rapoartelor de sustenabilitate în cazul celor cu peste 50 de angajați. Obligativitatea raportării exista deja de la 1 ianuarie 2024 pentru firmele care au peste 500 de angajați, arată termene.ro.