Saloanele nu au dreptul să tatueze persoane sub 18 ani și nici să facă piercinguri minorilor, decât în zona urechilor și cu acordul părinților

Saloanele nu au dreptul să tatueze persoane sub 18 ani și nici să facă piercinguri minorilor, decât în zona urechilor și cu acordul părinților
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2024

Saloanele specializate nu au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică și artistică persoanelor sub 18 ani și nici proceduri de piercing corporal și implant dermal minorilor, decât în cazul în care respectivele proceduri se fac în zona urechii și cu acordul părinților. Prevederile apar într-un Ordin al ministrului Sănătății prin care se aprobă Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare și saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală și care a intrat recent în vigoare. Același document prevede că în saloanele de înfrumusețare sunt interzise proceduri medicale estetice invazive și proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Ordinul nr. 1648/2024 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumusețare și saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală, semnat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și intrat în vigoare recent stabilește mai multe reguli în baza cărora funcționează saloanele de înfrumusețare și cele de tatuaj, scrie News.ro.

Sute de blocuri din București - fără apă caldă CITEȘTE ȘI Sute de blocuri din București - fără apă caldă

Printre altele, actul normativ aduce mai multe interdicții în ceea ce privește procedurile de tatuare și, implantare dermală și piercing.

”Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal și implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepția piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui. Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică și artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, sunt prevederile articolului 15 din Normele de igienă pentru saloanele de înfrumusețare și saloanele de tatuaj, piercing și implantare dermală care fac parte integrantă din Ordinul semnat de Alexandru Rafila.

Același articol prevede că ”este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”, iar articolul următor interzice „mutilarea genitală sub orice formă, precum și orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”, documentul subliniind că ”nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

Ordinul ministrului Sănătății stabilește totodată reguli clare după care trebuie să funcționeze saloanele de înfrumusețare și cele unde se fac tatuaje. Actul normativ stipulează pașii care trebuie urmați înainte, în cursul și după unele dintre procedurile care se fac în astfel de saloane, materialele utilizate, dar și categoriile de profesioniști care au dreptul de a realiza unele dintre proceduri.

Actul normativ stabilește că ”toate procedurile estetice care se efectuează în salonul de înfrumusețare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate și doar de către personal calificat, cu o pregătire profesională conform standardelor ocupaționale”.

”În saloanele de înfrumusețare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive și proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale”, mai prevede Ordinul de ministru.

viewscnt
Afla mai multe despre
saloanele
piercing