ULTIMA ORĂ Furnizorii de energie și gaze, obligați să-și informeze clienții că plafonarea dispare la 1 aprilie 2025, să le facă oferte noi și să le amintească prețurile de contract din prezent. Ce veți mai afla din notificări

ULTIMA ORĂ Furnizorii de energie și gaze, obligați să-și informeze clienții că plafonarea dispare la 1 aprilie 2025, să le facă oferte noi și să le amintească prețurile de contract din prezent. Ce veți mai afla din notificări
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 sep 2024

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor fi obligați ca, în perioada 1 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, să le trimită lunar clienților, odată cu facturile de consum, informări în care să le amintească faptul că actuala schemă de plafonare a prețurilor finale încetează începând cu data de 1 aprilie 2025 și că, de la data respectivă, prețurile finale facturate vor fi prețurile prevăzute de contractele de furnizare, conform schimbărilor pregătite și analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important Nici modalitatea concretă de eliminare a actualei scheme de plafonare a prețurilor finale la energie și gaze și nici măcar faptul că aceasta va dispărea de la 1 aprilie 2025 nu sunt limpezi în momentul de față.

Urmărește-ne și pe Google News

Informările vor trebui să includă prețurile finale ale energiei electrice/gazelor naturale din contractele de furnizare în vigoare la data transmiterii informărilor, defalcate pe elementele componente, respectiv prețul energiei electrice/gazelor naturale, tarifele pentru serviciile de rețea/de sistem și taxele/impozitele/contribuțiile.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
VIDEO Electroputere a lansat un nou tren Săgeată Albastră. Anterior - Un tren românesc decorat cu motive tradiționale românești CITEȘTE ȘI VIDEO Electroputere a lansat un nou tren Săgeată Albastră. Anterior - Un tren românesc decorat cu motive tradiționale românești

Clienții vor mai trebui informați că au dreptul de a încheia un contract aferent furnizării energiei electrice/gazelor naturale în regim concurențial, cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de energie electrică/gaze naturale ales de către ei, precum și cu privire la faptul că schimbarea furnizorului de energie electrică/gaze naturale este un proces simplu, gratuit, care nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de energie electrică/gaze naturale ales de către clienții finali.

În informări vor trebui detaliate modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare a energiei electrice/gaze naturale în regim concurențial, respectiv prin negocierea directă cu furnizorul a prețului și a condițiilor comerciale sau prin acceptarea unei oferte propuse de către acesta, ori posibilitatea clientului final de a recurge la selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitație/achiziție publică.

FOTO Premierul a mers la Primăria Capitalei. Marcel Ciolacu susține găsirea de soluții pentru blocurile ilegale. Nicușor Dan pledează pentru oprirea perpetuării fenomenului CITEȘTE ȘI FOTO Premierul a mers la Primăria Capitalei. Marcel Ciolacu susține găsirea de soluții pentru blocurile ilegale. Nicușor Dan pledează pentru oprirea perpetuării fenomenului

În plus, clienții vor trebui îndrumați și instruiți să facă analize comparative ale ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale existente pe piață, respectiv prin intermediul aplicațiilor web „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”/„Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, administrate de ANRE.

Ulterior, începând cu 1 ianuarie 2024, informările vor trebui să includă și oferte noi de preț și condiții de furnizare, aplicabile de la 1 aprilie 2025.

ING înăsprește restricțiile privind finanțarea în domeniul petrolului și gazelor CITEȘTE ȘI ING înăsprește restricțiile privind finanțarea în domeniul petrolului și gazelor

″Pentru a facilita clientului final realizarea unei comparații între noile condiții contractuale și cele existente, ofertele-tip de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale transmise de furnizori clienților finali din portofoliul propriu vor conține și informații privind prețul final al energiei electrice/gazelor naturale din contractele de furnizare în vigoare la data transmiterii ofertelor-tip, defalcat pe elementele componente, respectiv prețul energiei electrice/gazelor naturale, tarifele pentru serviciile de rețea/de sistem, în vigoare la data elaborării ofertei-tip și taxele/impozitele/contribuțiile în vigoare la data elaborării ofertei-tip″, mai stipulează draftul de act normativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
eliminare plafonare prețuri energie gaze
liberalizare prețuri energie gaze
oferte prețuri furnizare energie gaze