Toți locuitorii din Coreea de Sud vor deveni mai tineri, odată cu renunțarea la sistemul tradițional de calcul al vârstei

Toți locuitorii din Coreea de Sud vor deveni mai tineri, odată cu renunțarea la sistemul tradițional de calcul al vârstei
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 dec 2022

Coreea de Sud a adoptat legi pentru renunțarea la metoda sa tradițională de a calcula vârsta și adoptarea standardului internațional, o schimbare care îi va face pe toți cetățenii săi cu un an sau doi mai tineri în documentele oficiale, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Coreenii sunt considerați că au vârsta de un an când se nasc, iar un nou an este adăugat la fiecare 1 ianuarie. Această vârstă este cea menționată de coreeni cel mai des în viața de zi cu zi, scrie News.ro.

Cele mai importante bănci cu capital austriac din România au dat statul în judecată. BCR s-a dus și la CEDO CITEȘTE ȘI Cele mai importante bănci cu capital austriac din România au dat statul în judecată. BCR s-a dus și la CEDO

Există și un alt sistem, separat, pentru recrutare și pentru calcularea vârstei legale pentru a consuma alcool și a fuma, în care vârsta unei persoane este calculată de la zero la naștere și se adaugă un an la 1 ianuarie.

Totuși, de la începutul anilor 1960, Coreea de Sud a folosit, pentru documente medicale și legale, și norma internațională de a socoti de la zero la naștere, adăugând un an la fiecare aniversare a nașterii.

Acest șir derutant de sisteme va dispărea – cel puțin din documentele oficiale – din iunie 2023, când noile legi care stipulează folosirea doar a metodei internaționale pentru calculul vârstei vor intra în vigoare.

”Schimbarea are ca scop reducerea costurilor socio-economice nenecesare, întrucât disputele legale și sociale, dar și deruta persistă din cauza modurilor diferite de a calcula vârsta”, a declarat Yoo Sang-bum, din partea partidului Puterea Poporului, aflat la guvernare, în fața Parlamentului.

Jeong Da-eun, o angajată într-un birou, în vârstă de 29 de ani, se bucură de această schimbare și spune că mereu a trebuit să se gândească de două ori când a fost întrebată în străinătate despre vârsta sa.

”Îmi amintesc că străinii se uitau mirați la mine pentru că îmi lua atât să răspund ce vârstă am”, a spus ea.

”Cine nu s-ar bucura să devină cu un an sau doi mai tânăr”, a adăugat ea.

Originile acestui sistem sunt incerte. O teorie este aceea că la naștere o persoană are un an ținând cont de timpul petrecut în pântece – nouă luni fiind rotunjite la 12. Alții leagă acest sistem de un străvechi sistem numeric asiatic, care nu avea conceptul de zero.

Explicațiile pentru adăugarea câte unui an la 1 ianuarie sunt și mai complicate.

Unii experți indică teoria conform căreia vechii coreeni își plasau anul nașterii în calendarul chinezesc cu un ciclu de 60 de ani, dar, într-o perioadă în care nu existau calendare obișnuite, își ignorau ziua nașterii și adăugau pur și simplu un an întreg în prima zi a calendarului lunar. Acel an în plus la 1 ianuarie a devenit o banalitate, în timp mai mulți sud-coreeni au început să respecte calendarul occidental.

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de sud
varsta
tineri