Președintele american Donald Trump a anunțat punerea în aplicare a unor taxe vamale de 100% pentru toate filmele produse în afara SUA, deplângând "moartea" industriei cinematografice americane din cauza stimulentelor oferite de alte țări pentru a atrage regizori și studiouri, relatează Reuters.
"Acesta este un efort concertat al altor națiuni și, prin urmare, o amenințare la adresa securității naționale", a scris el pe Truth Social. "Pe lângă toate aceste lucruri, este propagandă", a adăugat el.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Donald Trump a precizat că a autorizat agențiile federale relevante, precum Departamentul Comerțului, să pună imediat în aplicare procesul de percepere a unor taxe vamale de 100% pentru toate filmele produse în străinătate și trimise apoi în Statele Unite, scrie News.ro.
"Vrem ca filmele să fie făcute în America, din nou!", a tunat președintele american.
Secretarul american al comerțului, Howard Lutnick, a reacționat prin intermediul rețelei de socializare X: "Ne ocupăm de caz".
Nici Donald Trump, nici Howard Lutnick nu au furnizat detalii cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare aceste tarife.
În ianuarie, înainte de instalarea sa pentru un al doilea mandat la Casa Albă, președintele republican a anunțat că îi numește pe Jon Voight, Sylvester Stallone și Mel Gibson "emisari speciali" pentru Hollywood, pentru a repatria producția cinematografică americană și a o face "mai mare și mai puternică ca niciodată".
Serialele de televiziune și producțiile cinematografice se îndepărtează de Los Angeles de mai mulți ani, preferând locațiile mai ieftine din străinătate, în parte datorită subvențiilor locale.

În plus, incendiile de pădure care au devastat părți din regiunea Los Angeles în ianuarie au exacerbat îngrijorările cu privire la relocarea producțiilor și la un potențial exod al numeroșilor tehnicieni care lucrează în spatele scenei, care ar putea alege să se mute mai degrabă decât să reconstruiască.
Conform datelor FilmLA, o organizație non-profit care urmărește producția din zona Los Angeles, numărul de filme și seriale produse la Hollywood a scăzut cu aproape 40 % în ultimul deceniu.
Guvernele din întreaga lume au introdus sisteme fiscale favorabile pentru a atrage producătorii, încercând să profite mai mult de pe urma unei industrii care se preconizează că va cheltui aproximativ 248 de miliarde de dolari pentru producerea de conținut în acest an, conform previziunilor Ampere Analysis.