UE vrea ca Londra să achite obligațiile financiare fixate în urma Brexit pe parcursul mai multor ani

UE vrea ca Londra să achite obligațiile financiare fixate în urma Brexit pe parcursul mai multor ani
scris 21 apr 2017

Marea Britanie își va achita obligațiile către Bruxelles ani la rând după Brexit, va rămâne sub jurisdicția instanțelor europene și le va permite în continuare rudelor imigranților europeni să se mute în Regatul Unit, arată proiecte de documente de negociere ale UE, citate de Reuters.

Cererile incluse în documente subliniază “elemente-cheie” ale directivelor pe care le va primi Michel Barnier, șeful echipei de negociere a UE, care va demara oficial discuțiile cu Londra după alegerile generale din Regatul Unit, ce vor avea loc pe 8 iunie, scrie News.ro.

Premierul Theresa May a plasat sistarea libertății de circulație a forței de muncă din statele UE, a contribuțiilor bugetare către Bruxelles și ieșirea de sub jurisdicția Curții Europene de Justiție în centrul planurilor sale de negociere.

Însă documentele obținute de Reuters insistă asupra garantării drepturilor celor trei milioane de cetățeni UE din Regat, asupra obligațiilor financiare pe care Londra va trebui să și le asume, pentru a-și onora angajamentele asumate deja, dar și asupra necesității ca judecătorii UE să poată trage țara la răspundere, dacă nu respectă tratatul de ieșire din blocul comunitar.

Raportul nu prezintă o sumă pe care Londra ar datora-o Bruxelles-ului, dar cere ca acordul de ieșire să fixeze o “valoare globală”, ce poate fi ajustată ulterior. Suma va fi stabilită în euro, nu în lire sterline.

În plus, Marea Britanie ar urma să plătească eșalonat suma, pe parcursul mai multor ani.

Totalul va reflecta faptul că Marea Britanie a aprobat proiecte și cheltuieli, în calitate de membru al blocului comunitar, ce se vor prelungi și după 2019.

RCS&RDS pierde în primă instanță procesul contra monopolizării distribuției de energie. Decizia finală aparține Curții Constituționale CITEȘTE ȘI RCS&RDS pierde în primă instanță procesul contra monopolizării distribuției de energie. Decizia finală aparține Curții Constituționale

Pe parcursul perioadei de tranziție, aplicarea normelor va fi asigurată de CEJ, se arată în document. UE este dispusă să ia în calcul un sistem alternativ de rezolvare a disputelor, dar numai dacă acesta este echivalent CEJ..

În plus, Bruxelles-ul cere Londrei să acopere integral costul mutării celor două agenții europene care se află în prezent în capitala britanică și care vor trebui să fie transferate într-un alt oraș de pe teritoriul UE. Bucureștiul speră să obțină una dintre aceste două agenții, mai exact Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit Reuters, prioritatea europeană este să apere pentru totdeauna drepturile europenilor care se vor afla în Regatul Unit în momentul Brexit și pensia celor care s-au mutat deja. Printre aceste drepturi se numără cel de acces la locuri de muncă sau la locuințe de stat, precum și posibilitatea ca membrii familiei să li se alăture după Brexit și să se bucure de aceleași avantaje.

Joi, May a declarat că va respecta o promisiune de a reduce imigrația netă cu aproximativ două treimi, la sub 100.000 pe an. Abordarea UE ar putea să îi afecteze capacitatea de a atinge acest obiectiv.

Documentele obținute de agenția internațională acoperă numai negocierile privind retragerea Marii Britanii, nu și planurile pentru relația de după aceea cu UE.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ue
brexit