Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut, în pofida războiului din Ucraina și a eforturilor multor state europene de a-și majora cheltuielile pentru apărare, potrivit unui nou raport dat publicității, transmite DPA.
Conform Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), în 2022, veniturile totale ale celor 100 de companii au scăzut cu 3,5% comparativ cu 2021, totalizând 597 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 și sporirea tensiunilor în alte părți ale lumii a dus la majorarea semnificativă a cererii pentru arme și echipamente militare. Dar, conform raportului SIPRI, multe companii de armament nu dispun de suficientă capacitate de producție pentru a răspunde cererii.
"Multe companii de armament se confruntă cu obstacole în ajustarea producției pentru operațiuni intense de război". Totuși, firmele au primit semnificativ mai multe comenzi, în special pentru muniție, ceea ce le va spori probabil considerabil veniturile în următorii ani, a apreciat Lucie Béraud-Sudreau, director în cadrul SIPRI.
La declinul veniturilor totale din 2022, cel mai mult au contribuit firmele din Statele Unite și Rusia. Conform SIPRI, veniturile combinate ale firmelor americane s-au situat la 302 miliarde de dolari, o scădere de 7,9% față de 2021.

Datele pentru companiile de armament din Rusia sunt extrem de limitate și doar două companii rusești au fost incluse în raportul pe 2022. Acestea au raportat un declin al veniturilor de 12%.
În contrast, patru firme germane din lista SIPRI - Rheinmetall, ThyssenKrupp, Hensoldt și Diehl - au raportat o creștere medie de 1,1% a veniturilor.
Conform SIPRI, veniturile în 2022 ale celor mai mari companii de apărare din lume încă sunt semnificativ mai ridicate decât în 2015.