Ciolacu transmite din SUA: Când vede că românii vor scăpa de vize

Ciolacu transmite din SUA: Când vede că românii vor scăpa de vize
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2023

Premierul Marcel Ciolacu estimează, în contextul vizitei pe care o face în SUA, că renunțarea la vize și programul Visa Waiver devin realitate din 2025.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

“Sunt ferm convins că cu ajutorul dumneavoastră proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment și proiectul de suflet al doamnei ambasador al Statelor Unite în România, renunțarea la vizele și programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea reuși această provocare  fără ajutorul dumneavoastră și fără implicarea dumneavoastră personală”, a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri avute cu românii din SUA, scrie News.ro.

Grecia beneficiază din nou de rating suveran recomandat pentru investiții CITEȘTE ȘI Grecia beneficiază din nou de rating suveran recomandat pentru investiții

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York - împreună cu o delegație guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei. Șeful Executivului se va întâlni luni cu secretarul de stat american Antony Blinken.

De asemenea, va avea întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin, și cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a transmis recent că România ar adera la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program cel mai devreme la începutul anului 2025.

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetățeni români în scop turistic sau de afaceri a fost de 17.03% în anul 2021, în creștere față de 2020, când a fost 10,14%, iar condiția pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.

La scurt timp de la instalarea la Palatul Victoria, premierul Ciolacu a decis înființarea unui Comitet pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, Visa Waiver Program (VWP), din care vor face parte reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției și Serviciului Român de Informații.

Coordonator național pentru Visa Waiver a fost desemnat comisarul-șef de Poliție Valentin Vătăjelu, atașat pentru Afaceri Interne la Ambasada României în Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel ciolacu
vize sua