VIDEO A murit „Pepe” Mujica, fostul președinte al Uruguayului, supranumit „cel mai sărac președinte din lume”

Perspective   
VIDEO A murit „Pepe” Mujica, fostul președinte al Uruguayului, supranumit „cel mai sărac președinte din lume”

José 'Pepe' Mujica, fostul luptător de gherilă care a prezidat Uruguayul între 2010 și 2015, figură a stângii latino-americane și critic al consumului excesiv, a murit la vârsta de 89 de ani, relatează AFP.

'Cu profundă tristețe anunțăm moartea camaradului nostru Pepe Mujica', a scris pe X actualul președinte al Uruguayului, Yamandu Orsi.

Urmărește-ne și pe Google News
SUA - Inflația anuală a încetinit ușor, la cel mai scăzut nivel din 2021 CITEȘTE ȘI SUA - Inflația anuală a încetinit ușor, la cel mai scăzut nivel din 2021
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Mica țară sud-americană a decretat trei zile de doliu național și a anunțat un priveghi în Palatul legislativ din capitala Montevideo.

Supranumit 'cel mai sărac președinte din lume' pentru că și-a donat aproape toate veniturile prezidențiale unui program de locuințe sociale, 'Pepe' Mujica a dezvăluit la începutul acestui an că tumoarea sa la esofag, diagnosticată în mai 2024, s-a răspândit și că organismul său nu mai suportă tratamentul.

'Evident, sunt pe cale să mor. Războinicul își merită odihna', a spus el.

Până la sfârșit, a acționat pentru stânga din țara sa. Figură de referință a coaliției Frente Amplio, care a adus pentru prima dată stânga la putere în 2005 cu Tabaré Vasquez, el a condus campania prezidențială a lui Yamandu Orsi în noiembrie anul trecut.

'Există ceva dulce, un pic ca un cadou de rămas bun', în victoria moștenitorului său politic, a declarat el într-un interviu acordat atunci AFP.

Cum configurezi modul întunecat automat în Windows 11 după oră CITEȘTE ȘI Cum configurezi modul întunecat automat în Windows 11 după oră

O camionetă care transporta trupul decedatului a părăsit casa sa spre sfârșitul zilei.

Printre suspine, complimente și uneori câteva reproșuri, uruguayenii au vorbit cu AFP despre fostul lor președinte.

'Un om bun, umil, muncitor', a afirmat Carlos Casal, un pensionar de 71 de ani care asigură că l-a cunoscut.

Rezemat de tejgheaua unui bar din capitală, Walter Larus, un chelner în vârstă de cincizeci de ani, oftează: 'Politicieni ca el nu mai apar. Simțea și trăia la fel ca oamenii obișnuiți'.

Alvaro Paciello, un sociolog de 53 de ani, își va aminti imaginea unui lider care 'a inspirat milioane de oameni', încurajându-i să 'contribuie cu piatra lor la temelia unei lumi mai bune'.

José Mujica a crezut 'într-o lume mai bună', a subliniat premierul socialist spaniol Pedro Sanchez.

'Toată America Latină este în doliu', a adăugat fostul președinte bolivian Evo Morales.

EXCLUSIV Radu Frîncu, fost șef al Eximasig, cere statului daune materiale și morale de 3 milioane de euro. Într-un alt dosar cere asigurătorului 1,2 milioane de euro pentru salarii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Radu Frîncu, fost șef al Eximasig, cere statului daune materiale și morale de 3 milioane de euro. Într-un alt dosar cere asigurătorului 1,2 milioane de euro pentru salarii

În Columbia, președintele de stânga Gustavo Petro, și el fost luptător de gherilă, a salutat un 'mare revoluționar'.

Tot la stânga, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a lăudat o 'măreție umană (care) a depășit frontierele', iar omologa sa mexicană Claudia Sheinbaum un 'exemplu pentru America Latină și întreaga lume', prin înțelepciunea și simplitatea sa.

'Îți mulțumim pentru tot curajul pe care ni l-ai dat (...) Adio, Pepe', a scris francezul Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului stângii radicale La France Insoumise (LFI).

Mujica a atins o popularitate fără precedent pentru un lider al acestei țări cu 3,4 milioane de locuitori, situată între Brazilia și Argentina.

Fără cravată, el a ținut un discurs răsunător împotriva consumerismului la Rio de Janeiro, în 2012, la Conferința Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă.

În anul următor, la Adunarea Generală a ONU de la New York, el a atacat jefuirea resurselor Pământului și pe 'zeul piață'.

José Mujica și-a revendicat rădăcinile țărănești. El și soția sa, Lucia Topolansky, fostă vicepreședintă și fostă luptătoare de gherilă, primeau oaspeți în modesta lor fermă de la periferia orașului Montevideo, pe care a refuzat să o abandoneze în timpul președinției sale.

Discursul său spontan, direct și adesea polemic s-a soldat cu critici și greșeli din partea sa.

În anii 1960, José Mujica a fost unul dintre fondatorii mișcării de gherilă urbană de extremă stânga, Mișcarea de Eliberare Națională Tupamaros (MLN). Rănit de gloanțe în 1970, a fost închis pe toată durata dictaturii (1973-1985) și torturat.

După eliberarea sa în 1985, a intrat în politică și în 1989 a fondat Mișcarea de Participare Populară (MPP), stâlp al Frente Amplio, pe care a condus-o până la moarte.

Fostul luptător de gherilă, care a ocupat și funcțiile de deputat, senator și ministru, a răsturnat convențiile în timpul mandatului său prezidențial, promovând măsuri progresiste pentru America Latină, cum ar fi legalizarea canabisului, o premieră mondială în 2013, precum și avortul și căsătoria între persoane de același sex.

Marți seară, tineri din mișcarea MPP pregăteau pancarte pentru a-i transmite lui 'Pepe' Mujica un ultim mesaj: 'hasta siempre' ('adio pentru totdeauna'). 

viewscnt
Afla mai multe despre
josé mujica
uruguay