VIDEO O nouă erupție vulcanică a declanșat evacuarea în sud-vestul Islandei

VIDEO O nouă erupție vulcanică a declanșat evacuarea în sud-vestul Islandei
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

O erupție vulcanică a început în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, potrivit biroului meteorologic al țării, la scurt timp după ce autoritățile au evacuat orașul Grindavík, aflat în apropiere, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"O erupție a început în apropiere de Sundhnúkagígar, la nord de Grindavík", a anunțat miercuri biroul meteorologic islandez într-un comunicat, la aproape trei săptămâni de la sfârșitul unei erupții anterioare care a început la 16 martie.

Lista localităților în care certificatele de naștere și deces sunt eliberate în format digital - extinsă. De ce totuși mai trebuie să veniți la ghișeu CITEȘTE ȘI Lista localităților în care certificatele de naștere și deces sunt eliberate în format digital - extinsă. De ce totuși mai trebuie să veniți la ghișeu

"Coloanele erupției ating o înălțime de cel puțin 50 de metri", a adăugat acesta.

Centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere, cea mai mare atracție turistică din Islanda, a declarat că și-a evacuat instalațiile, scrie News.ro.

Erupția a fost a cincea care a avut loc în peninsulă din decembrie.

Biroul de meteorologie a notat o "activitate seismică intensă" înainte de erupția de miercuri. De asemenea, a raportat acumularea a 20 de milioane de metri cubi de rocă topită în camera magmatică de sub Svartsengi, unde se află o centrală electrică care furnizează electricitate și apă pentru aproximativ 30.000 de persoane din peninsulă.

Centrala de la Svartsengi a fost evacuată și a fost în mare parte condusă de la distanță de la prima erupție din regiune, în decembrie. Au fost construite bariere pentru a o proteja.

Cei mai mulți dintre cei 4.000 de locuitori din Grindavík au fost evacuați permanent în noiembrie, înainte de erupțiile care au avut loc din decembrie până în martie.

Lava s-a scurs pe străzile din Grindavík în timpul erupției din ianuarie, înghițind trei case. Dar câțiva locuitori s-au întors să locuiască în cartiere mai puțin expuse riscului de curgere a lavei.

Luni seara, biroul de meteorologie declarase că "aproximativ 400 de cutremure" au fost măsurate în ultimele șapte zile în apropierea craterelor Sundhnúkagígar.

Până în martie 2021, peninsula Reykjanes nu a mai cunoscut o erupție de 800 de ani. Vulcanologii cred că a început o nouă eră de activitate seismică în regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
erupție vulcanică
islanda