Din momentul aderării la Uniunea Europeană, veniturile și producțivitatea românilor au crescut constant. Nu însă și unitar. Vasluiul rămâne polul european al sărăciei.
România a reușit un avans impresionat al Produsul Intern Brut pe cap de locuitor de la momentul aderării la Uniunea Europeană, arată Prima News.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Dacă în 2007 acesta era situat la 44% din media Uniunii Europene, în 2021 a ajuns la aproape 75%. De la momentul aderării la comunitatea europeană, puterea de cumpărare a a crescut treptat an de an. Cea mai semnificativă majorare, de peste 7 procente, a avut loc chiar în primul an de la aderare.
Dacă, acum 10 ani, România se situa pe penultimul loc în Uniunea Europeană într-un clasament al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, anul 2021 ne-a găsit pe locul 22.
România a reușit să depășească țări precum Grecia, Slovacia, Croația sau Letonia și s-a apropiat de Ungaria. Pe podiumul european găsim Luxemburg, Irlanda și Danemarca, în timp ce locul codaș este ocupat de vecinul din sud, Bulgaria.

De această creștere cel mai mult au beneficiat locuitorii din capitală și jurul ei. Produsul Intern Brut din București-Ilfov depășește cu mult media europeană și se situează pe locul 14 în Uniunea Europeană.
Cu un PIB pe cap de locuitor cifrat la 164% din media Uniunii Europene, Bucureștiul depășește majoritatea capitalelor europene, situându-se peste Viena sau Budapesta. În fața Bucureștiului găsim orașe precum Bruxelles, Praga, Hamburg sau Stockholm.
Din păcate, avem și una dintre cele mai mari disparități regionale din Uniunea Europeană. Exceptând Bucureștiul și zona de vest Timișoara-Oradea-Arad, care se află în media UE, toate celelalte regiuni sunt sub acest indicator.
În timp ce locuitorii din București au o putere de cumpărare și un nivel de trai sensibil egal cu multe dintre marile metropole din Occident, județul Vaslui are unul dintre cele mai mici PIBuri pe cap de locuitor din Europa, doar 36% din media UE. Procentual asta înseamnă că nivelul de dezvoltare din Vaslui este de doar 18% față de cel din București.